2024.04.16, Kedd
Iskola, óvoda és bölcsőde épül Geszten
3100.hu

Iskola, óvoda és bölcsőde épül Geszten

mti

2017.07.14. 15:00 - Szabó Ákos

A Tisza-kastély helyett egy új, zöldmezős beruházásként épülő iskolaépületben kezdődhet meg a tanítás ősszel a Békés megyei Geszten. Azt követően indulhat a kastély felújítása.

Hirdetés

A Hunép Universal Építőipari Zrt. közel jár a tavaly megkezdett 2600 négyzetméteres geszti Arany János Általános Iskola új épületének átadásához, melyben jelenleg a befejező szakipari munkák zajlanak. Az alapterület majdnem egyharmadát sportolásra szánták, a gyerekek szeptembertől nyolc osztályteremben tanulhatnak majd. A fejlesztésre a kormány 800 millió forintot biztosított, a beruházó a Nemzeti Sportközpontok volt.

A békés megyei település önkormányzata megbízásából a Köviép Kft. és az Épkomplex Kft. egy másik projekt keretében új óvodát és bölcsődét épít egy 224 millió forintos beruházás keretében. Ezeket várhatóan a hónap végén adják át. 

A geszti Tisza-kastély (wikimedia.org)

Az iskola, az óvoda és a bölcsőde korábban a Tisza-kastélyban működött, amelyet a Nemzeti Kastélyprogram keretében legkésőbb 2019-ig felújítanak. Jelenleg az építési engedélyezési tervek elkészítése van folyamatban: levéltári kutatások zajlanak az építéstörténetről, készülnek a kő-, fa-, fém- és festőrestaurátori dokumentációk, illetve lesz falszövetkutatás is.

A kastélyon a munkálatok legkésőbb 2018-ban megkezdődnek, a Magyarországi Református Egyház 2019-ben veheti birtokba az épületet, amely a felekezet oktatási és képzési központja lesz majd. Emellett a nagyközönség számára nyitott látogatóközpont is létesül, ez a kastély és a Tisza család történetét mutatja be 21. századi eszközökkel.

Hunép Zrt.iskolaépítésMi épül?építőipari cégekóvodafejlesztéskastélyfelújításGesztbölcsődeKöviép Kft.Épkomplex Kft.

Hírlevél

Hirdetés