2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Eredeti fotók alapján újul meg Tolna 333 védett épülete
mapio.net

Eredeti fotók alapján újul meg Tolna 333 védett épülete

MTI

2017.08.21. 11:39 - Antal Zsófia

Eddig több mint 50 homlokzat készült el, s a felújítássorozat idén is folytatódik az értékvédelmi keretből, melyet a Szekszárd melletti település önkormányzata immár 12 éve folyamatosan biztosít.

Hirdetés

Idén is folytatódik a helyi védelem alatt álló épületek felújítása Tolnán, ahol 2005 óta lehet ehhez támogatást igényelni. Kezdetben ötmillió forintos keretre pályázhattak az ilyen ingatlanok tulajdonosai, jelenleg pedig összesen évi kétmillió, ingatlanonként 400 ezer forint áll rendelkezésre - mondta Mireider László, a tolnai városháza műszaki osztályvezetője.

Az eltelt 13 év alatt több mint ötven, 80-100 éves épület homlokzata újult meg. Idén négy épület helyreállítását támogatja az önkormányzat; a Bajcsy-Zsilinszky utcában egy polgári lakóház szerkezeti megerősítése és homlokzati felújítása, egy Malom utcai lakóház és egy Béri Balogh Ádám, illetve egy Festetics utcai parasztház homlokzati felújítása kapott támogatást - tette hozzá.

 

Sikerült megőrizni a történelmi városrészeket is

A védett épületek listáján 333 objektum, többségében lakóépület szerepel, amelyeket az önkormányzat két kategóriába sorolt. Az első csoportba azok kerültek, amelyek közel állnak az építés korabeli megjelenéshez és érdemes a homlokzati díszeket, nyílászárókat védeni, a második kategóriába azok a házak tartoznak, amelyeknek homlokzati díszei már eltűntek, de az épület tömege illeszkedik a város építészeti képéhez. Minden esetben eredeti fényképek alapján tervezik meg helyreállítást, igyekeznek megőrizni a felhasznált anyagokat, formákat és színeket.

A legértékesebb védett ingatlanok az egykori kereskedőházak, amelyek a 19. század végén, 20. század elején eklektikus, szecessziós stílusban épültek - mondta Béres István, Tolna főépítésze. Ezeket a házakat gazdagon díszítették nyerstégla burkolattal, vakolatelemekkel, kváderekkel, ablak- és osztó párkányokkal. Sok, szintén eklektikus és néhány klasszicizáló polgári, paraszti lakóház is van az értéklistán, amelyeknek jellegzetessége, hogy felül zárt, kétszárnyú nagykapu emelte az épület egykori tulajdonosának presztízsét. A védelem alatt lévő házak között több hagyományos, tornácos parasztház, a parasztbarokkot idéző homlokzatú lakóház és néhány szecessziós villa is található.

A főépítész szerint az értékvédelmi támogatás, amelyre kevés önkormányzatnak van forrása, Tolnán jó hatással volt a városképre, hozzájárult ahhoz, hogy - a város 22 műemléke mellett - meg tudtak maradni a történeti városrészek.

műemlékfelújításműemlékfelújításMi épül?építészetTolna

Hírlevél

Hirdetés