2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Két új naperőmű épül 6 millliárdos támogatással
somogyma.hu (illusztráció)

Két új naperőmű épül 6 millliárdos támogatással

mti

2017.08.22. 10:01 - Szabó Ákos

A projekteknek köszönhetően évente 42 ezer tonnával kevesebb üvegházhatást okozó gáz kerül Magyarországon a levegőbe.

Hirdetés

Az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretein belül épül fel a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány és a borsodi Felsőzsolca térségében két fotovoltaikus energiát hasznosító erőmű összesen 6 milliárd forintos támogatással – derül ki a Magyar Közlönyből.

Az elmúlt hónapban több hasonló projektet hirdettek ki az állami és a magánszektorban is. A Magyar Villamos Művek Zrt. a Békés és Hajdú-Bihar megye határán fekvő Körösújfaluban épít fotovoltaikus telepet, az Alteo Energiaszolgáltató Zrt. pedig Szeged mellett fejez be egy 2 megawattos naperőmű-projektet és további 18 megawattnyi energiát termelő erőműlánc építésbe kezd Dél-Magyarországon.  

 

Egy 16 és egy 17 megawattos erőmű jön létre

Az Oroszlány külterületén, a Bokodi-hűtőtó mellett épülő új naperőmű teljesítménye 17,2 megawatt lesz, az itt megtermelt energiát közvetlenül a közcélú hálózatba kapcsolják be. A 3,2 milliárd forintos támogatással felépülő új fejlesztésnek köszönhetően az országban kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége évente 21,7 ezer tonnával csökken.

Felsőzsolcánál a 3605. számú út mellett alakítanak ki mintegy 3,1 milliárd forintnyi KEHOP-pénz bevonásával egy 16,6 megawatt névleges teljesítőképességű erőművet, az itt évente megtermelt 20,7 millió kilowattórányi villamos energiát a kötelező átvételi rendszerben értékesítik. A beruházás befejeztével évente 20,2 ezer tonnával csökken a természetre káros gázak kibocsátása Magyarországon.

Mi épül?napenergiaFelsőzsolcaOroszlány

Hírlevél

Hirdetés