Francia exportra termel majd a 6,5 milliárd forintos fejlesztéssel elkészülő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszergyár.
Lerakták a francia tulajdonosi hátterű Bourgogne Gastronomie Kft. új éticsiga feldolgozó üzemének alapkövét pénteken Kisvárdán. A 6,5 milliárd forintos zöldmezős beruházásban kivitelezett élelmiszergyárat egy körülbelül 35 ezer négyzetméteres alapterületű telken alakítják ki, a fejlesztéssel mintegy 300 új munkahelyet teremtenek.
A környezeti hatástanulmányban elérhető adatok szerint a létesítményben több mint 12 ezer négyzetméteren kialakítanak
Az üzem teljes mértékben exportra fog termelni. Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne-IMOFI-Bourgogne Gastronomie cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik el, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz.
Az IMOFI-csoport 1992 óta jelen van Magyarországon Zalaszentgróton, ahol szintén csigát, valamint kagylót dolgoznak fel. A vállalkozás 2016-ban 129 munkavállalót foglalkoztatott hazánkban, nettó árbevétele több mint 1,3 milliárd forint volt.
Mintegy 8 milliárd forint értékben, barnamezős beruházásban. A befektető cég tulajdonosa szintén székely.
Pécs öt városrészben - a lakosság kéréseit figyelembe véve - végezte el a gyalogátkelőhelyek átfogó fejlesztését. A munkálatokkal megbízott STRABAG a balesetveszélyes pontokon, valamint iskolák és gyárak közelében alvállalkozók bevonásával létesített új, biztonságos zebrákat.