2024.03.29, Péntek
Új hűtőházzal támogatja növekvő gyümölcstermelését Bonyhád
(illusztráció - unilever.hu)

Új hűtőházzal támogatja növekvő gyümölcstermelését Bonyhád

mti

2017.11.22. 10:25 - Hegedűs Gergely

A félmilliárdos beruházás évi 3000 tonna tárolókapacitást teremt. A termelők mellett a helyi közétkeztetést is segíti, ugyanakkor a tervezett kertészet zöldségtermelését is kiszolgálja.

Hirdetés

Agrárlogisztikai központ épül Bonyhádon: a 450 millió forintos beruházásban 1115 négyzetméteres előkészítő, hűtő és csomagolóüzem jön létre. A TOP százszázalékos támogatásából megvalósuló projekt 2018 őszére fejeződik be.


A zöldségek is külön üzemet kapnak

A Tolna megyei település tizennégy gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozással kötött megállapodást a központ szolgáltatásaira – derült ki a bonyhádi önkormányzat beszámolójából. A hűtőház napi három kamionnyi áru tárolását teszi majd lehetővé. Az évi háromezer tonna gyümölcsöt a hűtőházi tárolás mellett osztályozzák és csomagolják is.

Az agrárlogisztikai központ fogadja be a városban tervezett, öthektáros üvegházi kertészetben termő zöldségeket is. A két üzem együtt 60-65 embernek ad majd munkát.


Évi 20-25 hektárral nő a térség gyümölcsöseinek a területe

A fejlesztést az indokolja, hogy a térségben jelentős zöldség- és gyümölcstermesztés ellenére nem épültek feldolgozók, hűtve tárolást segítő gyűjtőpontok. Emiatt a termelők kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek az értékesítés során. A tárolókapacitás a helyi közétkeztetés friss gyümölccsel való ellátását is segíti.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a bonyhádi járás területén több mint 500 hektáron termesztenek gyümölcsöt: 327 hektáron kajszibarackot, 60 hektáron almát, 55 hektáron meggyet. A kajszi- és almaültetvények 20-40 tonna közötti termést hoznak hektáronként.

A gyümölcságazat legjelentősebb térségi szervezete, a kisvejkei Danubia-Frucht Szövetkezet ötszáz négyzetméteres hűtőházában jelenleg ezer tonna kajszibarackot tud tárolni a betakarítás időszakában. „Időnként a 42 családi gazdaság termését feldolgozó szövetkezetnek is szüksége lenne nagyobb tárolókapacitásra” – idézte a közlemény Fülöp Gábor elnököt. „Bonyhád térségében évente 20-25 hektárral nő a gyümölcsültetvények területe” – tette hozzá az elnök.

Mi épül?élelmiszeriparBonyhád

Hírlevél

Hirdetés