2024.04.23, Kedd
Harminc év után kívül-belül megújul a Veszprémi Színház
wikimedia.org

Harminc év után kívül-belül megújul a Veszprémi Színház

MTI

2018.03.22. 12:24 - Antal Zsófia

A nagy horderejű felújításban tervezik a homlokzat, a nézőtér, a bejárat és a környező zöldfelületek átalakítását, emellett színészkávézó és új irodák is épülhetnek.

Hirdetés

Megújul a Veszprémi Petőfi Színház és környezete. A Medgyaszay István tervei alapján épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épül újjá 2021-re - közölte a beruházást bemutató sajtótájékoztatón Oberfrank Pál, a teátrum igazgatója.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere ismertette, hogy a Modern Városok Program által biztosított 75 milliárd forintból 10 milliárdot a színházra fordítanak, ez kiegészül a városrész épületeinek és zöldfelületeinek megújításával a kulturális negyed program jegyében.

veszpremkukac.hu

A nagy horderejű beruházás során a jelenlegi, még nem végleges tervek szerint:

  • megújul a színház homlokzata,
  • a korábbi időket idéző külső oszlopsor fogadja majd a nézőket és újabb bejáratok épülnek,
  • színházi feladatok ellátását szolgáló iroda- és karbantartási helyiségek lesznek a színház szomszédságában álló, jelenleg használaton kívüli épületben,
  • a bővülő belső terekben újabb díszlet- és kelléktárat, irodákat alakítanak ki,
  • a nézőtéri széksorok elhelyezése megváltozik és a nézőtéren erkély épül,
  • színészkávézót építenek,
  • a ruhatár átköltözik a jelenlegi büfé helyére,
  • megújulnak a színházat övező zöldfelületek, és újabbakat is létrehoznak.

Oberfrank Pál felidézte, hogy a színház 1906 és 1908 között közadakozásból épült, a teátrum és környezete most uniós forrásból, valamint a Modern Városok Program keretéből újulhat meg.

keltaiagi.wordpress.com

Az igazgató elmondta, hogy az idei esztendő a tervezés időszaka lesz, a társulat jövő márciusban költözik át a színházból az építkezés idejére a városi művelődési központba. Az átmeneti időszakban igyekeznek megfelelő színházi körülményeket biztosítani a nézőknek, bízva abban, hogy továbbra is hűséges látogatói maradnak az intézménynek.

Schmidt István városfejlesztési főtanácsadó az épületről szólva felidézte, hogy a veszprémi színház esetében alkalmazták elsőként a vasbeton szerkezetet, valamint a színházépületek közül első alkalommal itt szereltek be légfűtést. Az épület multifunkcionális létesítménynek épült, amely báloknak és kiállításoknak is otthont adott. A világháború után az épületen keletkezett sérülések közül csak a legszükségesebbeket állították helyre, teljes rekonstrukcióra 1984 és 1986 között került sor.

Mi épül?Modern városok programVeszprémszínházfelújítás

Hírlevél

Hirdetés