2024.05.24, Péntek
Roma kulturális központ épül a Józsefvárosban
Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra fesztivál művészeti vezetője (j) beszédet mond a fesztivál nyitókoncertjén, február 19-én (fotó: MTI)

Roma kulturális központ épül a Józsefvárosban

MTI

2018.03.01. 12:46 - Antal Zsófia

Színházi teremmel, rádióstúdióval és könyvtárral is felszerelt épület jön létre 2,5 milliárd forintból, mely biztosítja Cziffra György szellemi hagyatékának továbbélését.

Hirdetés

Letették a leendő Cziffra György Roma Oktatási és Kulturális Központ alapkövét csütörtökön a Józsefvárosban. A Tavaszmező utca 6. szám alatt megvalósuló létesítmény 2,5 milliárd forint hazai forrásból épül meg és várhatóan 2019 tavaszán nyitja meg kapuit.

Az épületbe egy 350 fő elhelyezésére alkalmas befogadó színházi termet terveztek, ahol zenei és táncprodukciókat is bemutatnak, lesznek állandó és tematikus kiállítások, zenei, tánc- és filmművészeti szakmai műhely, professzionális stúdió, digitális archívum és könyvtár, valamint rádióműsor sugárzására alkalmas stúdió és szerkesztőség.

A Tavaszmező utcai épület helyén jön majd létre az új kulturális központ (maps.google.com)

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen bejelentette, hogy a jelenlegi épület bontásához megkapták az engedélyt, rendelkezésre állnak az építési engedélyek és a kapcsolódó szakhatósági állásfoglalások is, köztük a műemlékvédelmi szakhatóságé. „Az Európában egyedülálló összművészeti intézmény roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret, hogy művelhessék és megismerhessék a cigány kultúra autentikus nemzetiségi hagyományait, művészeti örökségét, értékeit és kortárs jelenét" – hangsúlyozta.

 

Az intézménynek köszönhetően tovább él a cigányság értékes kultúrája

A központ szakmai koncepciójának kidolgozására Balázs János zongoraművész kapott megbízást, aki a legtöbbet tette Cziffra György zongoraművész örökségének hazahozatala érdekében – mondta Balog Zoltán. A Cziffra György Fesztivált is beindító művészeti vezető ehhez kapcsolódva kiemelte: Magyarországon jelentős értéket képvisel a cigányság kultúrája, amelyet bemutatni, megőrizni, ápolni, fejlődését és jövőjét biztosítani kötelességünk.

Mint elhangzott, a mostani projektet az első pillanattól egy öttagú szakmai tanácsadó testület és 23 tagú védnöki testület segítette. A Cziffra Központ tervezője Gelesz András, a projekt művészeti vezetője Káli-Horváth Kálmán volt, a szakmai tanácsadó testületben Farkas Zsolt, Baranyi Mária, Nyári Oszkár és Balogh Tibor vett részt, a védnöki testületben Szakcsi Lakatos Béla, Szentandrássy István, Sárközi Gyula, Snétberger Ferenc vett részt.

Mi épül?Józsefvárosművelődési házak

Hírlevél

Hirdetés