2024.04.19, Péntek
Tizenkét Pest megyei település egyházi épületei újulnak meg
fotók: MTI

Tizenkét Pest megyei település egyházi épületei újulnak meg

MTI

2018.03.02. 08:03 - Antal Zsófia

A legnagyobb támogatást a váci Szent Kereszt ferences templom kapja, ahol egy speciális nevelési intézmény is megkezdi működését.

Hirdetés

570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom egy kormányzati döntés értelmében - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Tömördi Viktor ferences atya, templomigazgató elmondta, hogy a támogatásból a Szent Ferenc templom belseje is megújulhat, a több száz éves fafaragványokkal együtt.

A ferences templomnak nyújtott támogatás mellett 138 millió forint támogatást osztanak szét a váci és környékbeli települések egyházi épületeinek felújítására. Támogatásban részesül Sződ, Vámosmikola, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Kemence, Sződliget, Váchartyán, Kosd és Verőce.

A legnagyobb összegű támogatások között van a nagymarosi római katolikus templom, ahol 15 millió forintból megújulnak a szekkók. Hasonló összegű támogatást kap a sződi Mária Magdolna római katolikus egyházközség a plébánia épületének korszerűsítésére, és több mint 14-14 millió forint jut a sződligeti római katolikus egyházközségnek a templom fűtésére és a szobi műemlék orgona megmentésére.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára, Beer Miklós váci megyés püspök, Tömördi Viktor ferences szerzetes, templomigazgató és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (b-j) a váci Szent Kereszt ferences templom előtt tartott sajtótájékoztatón március 1-jén.

Vácott fogyatékkal élő fiatalok elhelyezkedését segítő központ nyílik

A megújuló váci ferences épületben egy speciális nevelési intézmény kezdi meg működését – jelentette be Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára.

A ferences és a piarista rend megállapodása értelmében a fogyatékkal élő fiatalok beiskolázását és későbbi elhelyezkedését segíti majd a Kilátó elnevezésű oktatási intézmény és munkaerő-piaci módszertani központ. Ezt a programot a kormány több mint 2,1 milliárd forinttal támogatja.

Mi épül?templomfelújításVácegyházi fejlesztésekNagymarosSződ

Hírlevél

Hirdetés