2024.04.18, Csütörtök
Hidakat épít a szegedi kajak-kenu pálya szigetéhez az A-Híd
kajakkenusport.hu

Hidakat épít a szegedi kajak-kenu pálya szigetéhez az A-Híd

ted.europa.eu, kajakkenusport.hu

2018.04.25. 14:35 - Antal Zsófia

A beruházás a versenypálya 1,8 milliárdos fejlesztésének legfontosabb eleme, így készül a szövetség a jövő évi világbajnokságra.

Hirdetés

A Szegedi Olimpiai Központban hajt végre fejlesztést az A-Híd Zrt.: a cég a Nemzeti Sportközpontok (NSK) megbízásából, nettó 432,137 millió forintból építi fel a kajak-kenu versenypálya osztószigetének új hídjait.

A szegedi pálya egy mesterséges tavon helyezkedik el, melyet középen hosszában kettészel egy sziget, ez az úgynevezett osztósziget. Az osztósziget bejáratánál az A-Híd 160 méter hosszú, többtámaszú gerendahidat épít, 3 méteres korlátok közti szélességgel. A híd alatti áthajózási tér magassága két nyílásban nagyobb lesz 3 méternél. A másik, kisebb híd az osztósziget átvágása felett épül meg.

A kormány még tavaly döntött arról, hogy a 2019. augusztusi kvalifikációs világbajnokságra felújíttatja és kibővítteti a versenypályát, és erre a célra 1,8 milliárd forintot biztosít a pályát kezelő és üzemeltető NSK-nak. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség honlapja szerint a beruházás egyik legfontosabb eleme az osztósziget fejlesztése; a szigetet eddig csak csónakkal vagy pontonhídon át lehetett megközelíteni. A mostani beruházásoknak köszönhetően a sajtó és a látogatók is használhatják majd, valamint épül rajta egy kerékpárút is, amely akár triatlon versenyekre is alkalmassá teheti a helyszínt.

maps.google.com

 

Mindenütt csökken majd a zsúfoltság

Bár a nagyszabású fejlesztések – így az A-Híd szóban forgó hídépítése is - csak a 2018. májusi világkupa után indulnak meg, a világkupára már felújítják a pályát szegélyező partszakasz rézsűjét és megújul az eredményhirdető pódium is – számol be a szövetség honlapja.

A maty-éri versenypálya területe bővülni fog a déli zárógát környékének feltöltésével, így nagyobb helyen tudnak majd felépülni azok a mobil létesítmények, amelyekben helyet kapnak a világbajnokságra érkező csapatok. Teljes fedést kap a főlelátó, megújul és bővül a sajtóközpont, teljesen átalakul a céltorony, valamint nagyobb és színvonalasabb lesz a céltorony melletti VIP-épület is, amelynek földszintjén rendezik be a világbajnokságot kiszolgáló teljes egészségügyi központot.

A lelátó mögött szintén bővül a pálya területe, több hely jut majd a televíziós közvetítéseket lebonyolító személyzetnek és technikának, valamint a szervezőbizottságnak is. Ez enyhíti majd azt a zsúfoltságot, ami a céltorony, a VIP-épület és a lelátók mögötti aszfaltúton alakult ki a korábbi világversenyeken.

A-Híd Zrt.Mi épül?hídépítéssportberuházásokSzeged

Hírlevél

Hirdetés