2024.03.19, Kedd
Az egyik legnagyobb gyümölcsfeldolgozóvá vált egy nógrádi kistelepülés
fotó: MTI

Az egyik legnagyobb gyümölcsfeldolgozóvá vált egy nógrádi kistelepülés

mti

2018.05.18. 09:47 - Hegedűs Gergely

A Berkenyei Faluszövetkezet milliárdos beruházással duplázta meg a kapacitását.

Hirdetés

Új gyümölcsfeldolgozó üzemet adott át a Nógrád megyei Berkenyei Faluszövetkezet csütörtökön. Ezer-ezer négyzetméteren egy 1500 tonna kapacitású tároló és egy feldolgozó üzem épült meg környezetkímélő hűtéstechnológiával.

A beruházásban emellett beszereztek egy optikai válogatógéppel és automata csomagológéppel ellátott meggymagozósort, paprikakockázó és almahámozógépeket. Egy új trafóállomást is üzembe helyeztek, és 25 kilowattos napelemrendszert telepítettek az energiaellátás biztosításához.


Helyi termelők indították el a szövetkezetet

A átadón a faluszövetkezet elnöke, Schmidt Szilárd elmondta, a szövetkezet tavaly 2800 tonna árut dolgozott fel, az egymilliárd forintos beruházás lehetővé teszi a kapacitás megduplázását. Ezzel a cég Magyarország egyik legnagyobb fagyasztottgyümölcs-feldolgozója lesz.

A Széchenyi 2020 programban 500 millió forintot nyertek el a beruházáshoz.

A 1992-ben helyi termelők által létrehozott Berkenyei Faluszövetkezet 80 százalékban exportra dolgozik, vevőik a legnagyobb élelmiszeripari cégek. Egész évben 44 embert foglalkoztat a szövetkezet, betakarítási időben a százat is eléri a létszám, a gyümölcsöt 50 kilométeres körzetből vásárolják fel. A 2014-ben Nógrád Gazdaságáért Díjat elnyert Berkenyei Faluszövetkezet a múlt évben 2,5 milliárd forintos árbevételt ért el.

2008-ban a szövetkezet kezdeményezésére alakult meg a jelenleg 177 tagot számláló, ezer hektáron gazdálkodó Nógrád Megyei TÉSZ. A faluszövetkezet emellett újabb 140 hektáron is folytat gyümölcstermesztést, és vannak bioültetvényei is.


Ebben a programben ez az első elkészült beruházás

Az átadón Balla Mihály országgyűlési képviselő a rendezvényen azt mondta, ez a beruházás lesz a záloga, hogy fenn lehessen tartani a gyümölcsfeldolgozás hagyományát, ami mindig is jellemezte a térséget. Gratulált ahhoz,

hogy egy 600 lelkes sváb faluban működik az ország egyik legnagyobb, itthon és külföldön is egyre ismertebb feldolgozója.

Viski József agrár- és vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen hangsúlyozta, hogy mindenhol példaként fogja említeni a berkenyei fejlesztést, mert a program keretében ez az első elkészült beruházás.     

Viski József szólt arról is, hogy ebben a költségvetési ciklusban 1300 milliárd forintot biztosít az Európai Unió a magyarországi vidék- és agrárfejlesztési beruházásokra. Ebből 700 milliárd forintot az élelmiszeripari, állattenyésztési, kertészeti ágazatban dolgozó vállalkozások használhatnak fel. Az élelmiszeripar 170 milliárdot, és más forrással kiegészítve, összesen 300 milliárd forintot kap, és a beruházásokat 50 százalékos intenzitással támogatják.    

Mi épül?üzemépítéshűtőházélelmiszeriparBerkenye

Hírlevél

Hirdetés