2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Újabb részt adtak át a fővárosi állatkert óriásfejlesztéséből
kép forrása: Facebook

Újabb részt adtak át a fővárosi állatkert óriásfejlesztéséből

MTI, kozbeszerzes.hu

2018.05.18. 11:10 - Antal Zsófia

Másfél hektáros területen született meg a Holnemvolt Vár, ahol egy ötszintes központi épület körül játszótereket és állatsimogatókat alakítottak ki a kisgyerekes családok nagy örömére.

Hirdetés

Megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Vár névre keresztelt játszóparkja. A másfél hektáron működő új közösségi tér – mely az állatkert eddigi legnagyobb fejlesztési programjának része – péntektől várja elsősorban a kisgyermekes családokat interaktív mesevárral, állatsimogatóval és számtalan játéklehetőséggel. Az egykori vidámpark helyén és a korábban az állatkert gazdasági udvaraként működött területen alakították ki a mesebirodalmat, ahol újraindult a 110 éves régi körhinta, újjáépült a régi mechanikus céllövölde és helyreállították a fedett lovarda homlokzatát.

Az új területen főként a szelídebb állatok vannak: az új állatsimogató, a tengerimalacok városa és számos, nagyrészt háziállatokat, ház körüli jószágokat bemutató létesítmény várja a közönséget. A Szőrmókosban az alpakákkal, a karavánszerájnál a kétpúpú tevékkel, a Várkertben kialakított majorságban pedig a magyar tarkamarhákkal, a gyimesi racka juhokkal, a mangalica sertésekkel lehet találkozni. A Nyíhangár övezetében az állatkert lovas hagyományai születnek újjá, a Macskaköves udvarban pedig kézműves programok, egyebek közt agyagozás és pékműhely is várja az érdeklődőket.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója (b), Csukás István Kossuth-díjas költő, író (b2), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség élére jelölt fideszes politikus (b3) és Tarlós István főpolgármester átvágja a nemzeti színű szalagot a Holnemvolt Vár megnyitóján. (fotó: MTI)

A Holnemvolt Vár központi építményében, a Hetedhét Palotában a magyar állatmesék világával találkozunk. Az ötszintes épület 2700 négyzetméterén egy oktató- és játszóház található, amelynek játékai között ismerős állatmesék elevenednek meg. A játékok mellett a létesítményben az adott mesékhez kapcsolódó állatok is láthatók, az egyes fajokat bemutató ismertető táblák szövegét Csukás István írta. A helyszínhez kapcsolódik a Frakk terem is, amely az ismert meséken keresztül oktatja a gyerekeket a felelős állattartásra.

A játszótereket, az állatkifutókat és a kézműves udvart a Resonator Vagyonkezelő Kft., a Gelka System Kft. és a Galapagos Zoo Service Zoológiai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. alakították ki. A játszópark további elemei még ezután születnek meg: a fejlesztés része lesz a Sünispotály, amely az állatkertben zajló mentőmunka új központjaként funkcionál majd; ezen a bázison ismerheti meg a közönség a munka részleteit is. Kialakításra vár a területen lévő Cápasuli is, amely a Pannon Parkhoz kapcsolódó fejlesztés egyik eleme. A leendő Park központi építményéhez, a biodómhoz ugyanis egy tengeri akvárium is kapcsolódni fog, ahol a közönség különféle cápákat láthat majd. Ehhez azonban szükség van egy cápaneveldére, amely a többihez képest jóval korábban, még ebben az évben elkészül és a Holnemvolt Vár részeként megnyílik a közönség előtt.

Mi épül?építőipari cégekVárosligetturizmusállatkert

Hírlevél

Hirdetés