2024.03.19, Kedd
Visszakapja régi fényét a dégi Festetics-kastély
A kastély déli homlokzata (fotók: ewk.hu)

Visszakapja régi fényét a dégi Festetics-kastély

magyarepitok.hu

2018.06.14. 10:33 - Szabó Ákos

A Fejér megyei épületegyüttesben egy korabeli szalont idéző kávézót, valamint ajándékboltot és kiállítótermeket alakítanak ki, illetve a kastélypark is megújul.

Hirdetés

Hamarosan elkezdődik a Fejér megyei dégi Festetics-kastély felújítása – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő adataiból. Miután korábban jelentős mértékű uniós és állami forrást különítettek el az impozáns műemlék felújítására a Nemzeti Kastélyprogramban, most a Fehérép Építő Kft. kivitelezésében indulhat el a munka.

 

A főépület teljes felújítást kap

 

A kastély északi homlokzata

A kastélyt most összesen mintegy 3200 négyzetméteren restaurálják és alakítják át egy 1,87 milliárd forintos fejlesztésben. A műemléki védettséget élvező főépületben közel 2 ezer négyzetmétert érintenek a munkálatok. A földszinten egy korabeli szalont idéző kávézót és egy turisztikai boltot alakítanak ki, illetve kiállítótermeket, valamint szociális és irodahelyiségeket adnak majd át

Az itt elvégzett munkálatok során új parkettaburkolat készül, a fennmaradt terazzo- és kőburkolatokat és támfalakat pedig restaurálják. Elbontják a leromlott állapotú vizesblokkot és újat építenek ki helyette. Emellett festőrestaurátori munkát is végeznek és a belső nyílászárók is műemléki felújítást kapnak.

Az emelet kiállítótermeknek ad majd helyet. A fejlesztés keretében itt is új padlóburkolatot tesznek le, valamint helyreállítják az eredeti falfestést is. Emellett a belső nyílászárók megújulnak, valamint egy fűtési rendszer kialakítására is sor kerül.

 

További fejlesztésekre is készülnek

 

A Hollandi-ház

A fejlesztés a kastélyparkot is érinti. A bejáratnál 54 férőhelyes zúzottköves parkolót adnak át, illetve játszóteret és sorompós beléptetőrendszert építenek ki. Emellett kertrendezési feladatokat is elvégeznek.

A fejlesztés  szerződésében a beruházó Nemzeti Örökségvédelmi Nkft. négy további projektelemre kötött ki opciót:

  • a Hollandi-ház teljes körű felújítására és a Rózsakert 14 oszlopának helyreállítására,
  • belsőépítészeti munkákra, illetve egy teniszpálya kialakítására,
  • a kastély emeletén további helyiségek kialakítására és a szivattyúház felújítására,
  • illetve a Narancsház restaruációjára is sor kerülhet.
Mi épül?építőipari cégekműemlékfelújításkastélyfelújításFestetics-kastélyFehérép Kft.DégNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés