2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Önköltségi áron végzett életmentő kivitelezést a Market
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Önköltségi áron végzett életmentő kivitelezést a Market

magyarepitok.hu

2018.07.09. 16:00 - Antal Zsófia

Átadták a Démétér Ház új szárnyát a ferencvárosi szuperkórházban, a létesítményben a csontvelő-transzplantáción átesett gyerekek lábadozhatnak szüleik támogatása mellett.

Hirdetés

Széles társadalmi összefogásban készült el a Dél-pesti Centrumkórház területén a Démétér Ház új épületszárnya. A Hematológiai és Infektológiai Intézet Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs osztályán évente 45-50 gyermeken végeznek életmentő beavatkozást, akik a lábadozás heteiben szüleikkel együtt ebben az épületben laknak. A megnövekedett betegszám szükségessé tette a korábban kilenc apartmannal rendelkező ház újabb bővítését, amihez adományozók, valamint az Emberi Erőforrások minisztériumának támogatása teremtette meg a forrást.

Kriván Gergely, az őssejttranszplantációs osztály vezető főorvosa elmondta, hogy a meglévő létesítménnyel szomszédos, 19. századi épületrész felújítását a Budapesti Műszaki Egyetem doktori iskolájának hallgatói tervezték meg, az építéssel pedig a közeli Telekom székház kivitelezésén dolgozó Market Építő Zrt-hez fordultak, miután számos helyről olyan árajánlatot kaptak, mely anyagi lehetőségeiken messze túlmutatott.

A magasépítő vállalatnál úgy döntöttek, önköltségi áron vállalják el a munka kivitelezését, mely a decemberi alapkőletételtől számított 8 hónapon belül el is készült. Az osztályvezető kiemelte Pénzes Attila építésvezető munkáját, akinek a vezetésével minden feladat határidő előtt elkészült.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Szinte csak néhány tégla maradt az eredeti épületből

Wolf András, a Market műszaki igazgatója a Magyar Építőknek elmondta, hogy a régi épületből szinte csak néhány tégla és beltéri nyílászáró maradt meg, egyébként mindent kicseréltek, mivel nagyon leromlott állapotban volt. A teljes körű felújításba beletartozott a két épületrész összenyitása, az új tetőszerkezet készítése, a burkolatok és a homlokzati nyílászárók cseréje.

Az 500 négyzetméteres alapterületű épület alagsorában készült el a hat új apartman. Wolf András szerint itt a nehézséget az okozta, hogy korábban a padlószint nem ezen a síkon, hanem fél méterrel magasabban helyezkedett el, ezért mélyíteni kellett az alapokat. Ráadásul régen ezek pince funkciójú helyiségek voltak, most viszont porszáraz területet kellett létrehozni. Az épület ezért teljesen új víz- és hőszigetelést is kapott.

Wolf András, a Market Zrt. műszaki igazgatója

A belső terek kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy minél kevesebb olyan felület legyen, ami megfogja a port. Ezért függönyök helyett mindenhová szúnyoghálót, illetve régi típusú zsalugátereket helyeztek el, a felsőbb szinteken pedig beépített rolók találhatók. Emellett lélegző vakolatokat alkalmaztak, és minden helyiségben van lehetőség kézmosásra, fertőtlenítésre, hogy teljesüljenek a magas szintű higiéniai elvárások.

Mivel a beteg gyerekek és családjaik az építkezés közben is a szomszéd épületrészben laktak, a jelentős porterheléssel járó munkarészeket mindig előre egyeztették velük. Főleg a bontáskor kellett különösen odafigyelni: a lakókat megkérték, hogy két hétig ne nagyon szellőztessenek, miközben természetesen a Market is mindent megtett a porterhelés csökkentésére, például igyekeztek minél többet locsolni. Wolf András szerint alapvetően zökkenőmentes volt az együttműködés.

 

A földszinten közösségi terekben tölthetik kellemesen az időt

A hat apartman mellett közösségi terek is készültek a felújított épületben: nappali, konyha, mosókonyha, pszichológus szoba, pedagógus szoba, gyógytorna szoba és játszószoba segítik megteremteni a biztonságos, kellemes légkört a családoknak.

A Démétér Alapítvány közleményében kiemelik, hogy a ház működtetéséhez hosszú távon továbbra is jelentős anyagi támogatásra van szükség, hiszen a jövőben még tovább szeretnék bővíteni azt. Ezért az intézmény honlapján interaktív adománygyűjtő játékot indítottak.

 

Gyorsan fejlődik a hematológiai betegségek gyógyítása

A kórház főigazgatója, Vályi-Nagy István kiemelte, hogy míg 20-25 évvel ezelőtt a hematológiai betegségekben szenvedők közül szinte mindenki meghalt, ma már rengetegen túlélik, a rosszindulatú betegségeket is meg tudják gyógyítani, ez az egyik leggyorsabban fejlődő gyógyászati ág.

Szabó Bálint, a Démétér Ház jószolgálati nagykövete – aki maga is érintett a csontvelő-transzplantáció ügyében egy rokonán keresztül – méltatta Kriván Gergely osztályvezető és Sedlák Gabriella, a Démétér Program igazgatója áldozatos munkáját, akik mellett elmondása szerint az első perctől kezdve biztonságban érezhetik magukat az ide érkező gyerekek és szüleik.

Sedlák Gabriella és Kriván Gergely az ünnepélyes átadón

Az ünnepségen részt vett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, és Bácskai János, Ferencváros polgármestere is.

Az átadóra eljött számos kisgyerek és fiatal, akik korábban a Démétér Házban gyógyultak meg. Köztük volt Lukács Gergely tubaművész, az első Junior Prima Primissima díjas magyar is, aki két Bach tétel eljátszásával színesítette az ünnepséget.

Antal Zsófia

Galéria

kórházfejlesztésMarket Építő Zrt.Mi épül?egészségügyi fejlesztésFerencváros

Hírlevél

Hirdetés