2024.07.16, Kedd
7500 négyzetméteres csarnokkal bővült egy Vas megyei bútorgyár
MTI

7500 négyzetméteres csarnokkal bővült egy Vas megyei bútorgyár

MTI

2018.08.19. 11:59 - Antal Zsófia

Az osztrák tulajdonú cég szállodák bebútorozásában ért el jelentős sikereket, ez indokolta a közel 1,2 milliárd forintos fejlesztést.

Hirdetés

Felavatták az ADA Hungária Bútorgyár mintegy 1,2 milliárd forint költséggel épült üzemcsarnokát pénteken Körmenden. A 7500 négyzetméteres épület emeletén 1200 négyzetméteren az irodákat alakítottak ki, a földszinti készáruraktár területe 1300 négyzetméter, az alapanyagraktár és a fejlesztés területe pedig közel 5 ezer négyzetméter.

A kárpitos bútorok, ágyak és matracok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó osztrák ADA-konszern összesen 5,2 milliárd forintot fordít Magyarországon (Körmenden, Zalaegerszegen és a Zala megyei Nován) működő üzemeinek bővítésére. Szabó Ferenc, az ADA Hungária Bútorgyár Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a körmendi csarnokbővítés központjában az ADA fejlesztőrészlege áll.

Gerhard Vorraber (b), Peter Scherf (b2), az ADA igazgatóságának tagjai, Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (b3), Bebes István, Körmend polgármestere (j2) és V. Német Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j) átvágja a nemzeti színű szalagot az ADA Hungária Bútorgyár Kft. csarnokavató ünnepségén (fotó: MTI)

A körmendi bútorgyárban 35 fős csapat foglalkozik termékfejlesztéssel, az elmúlt évben összesen 80 új ülőbútort-modellt fejlesztettek ki. Az új csarnokrészben tágasabb, igényesebb környezetben tudják végezni munkájukat. Az infrastruktúrafejlesztést az tette szükségességé, hogy az elmúlt években sikeres volt a szállodák, hotelek ADA-bútorokkal való berendezése és a következő években is ennek az üzletágnak a dinamikus növekedésére számítanak.

 

Száz új munkahely jön létre

A fejlesztéssel a már meglévő 1300 munkahely mellett további százat hoznak létre - emelte ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A projekteket a kormány 1,05 milliárd forinttal támogatja.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond az átadón (fotó: MTI)

Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében elmondta: az ADA Hungária Bútorgyár Kft. megalakulása óta eltelt 26 év azt bizonyította, hogy a tulajdonosi kör elhivatott magyarországi befektetéseinek fejlesztése mellett. Az osztrák anyavállalat 1992-ben alapította meg első külföldi leányvállalatként az ADA Hungária Bútorgyár Kft.-t. A cég folyamatosan fejlődött, mostanra az egyik legnagyobb hazai bútoripari vállalattá, a legnagyobb kárpitosbútor-gyártóvá vált.

Az ADA-cégcsoport Ausztriában, Magyarországon és Romániában rendelkezik termelő kapacitással. Évente 41 ezer bútort készítenek, ezek 97 százalékát exportálják, az ADA magyar telephelyeit átlagosan hetente 90 kamion hagyja el. A körmendi ADA Hungária Kft. elsősorban kárpitozott bútorok, ülőgarnitúrák, ágyak, étkezősarkok gyártására specializálódott.

munkahelyekMi épül?csarnoképítésüzemfejlesztésbútoriparKörmend

Hírlevél

Hirdetés