2024.04.16, Kedd
Könnyűszerkezetes lakásbővítésekkel kísérleteznek Ferencvárosban
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Könnyűszerkezetes lakásbővítésekkel kísérleteznek Ferencvárosban

magyarepitok.hu

2018.08.02. 10:29 - Hegedűs Gergely

A kerület átfogó megújításában egy új főteret, közösségi központot és zajfogóként is szolgáló parkolóházat is kap a József Attila lakótelep.

Hirdetés

Ferencváros önkormányzata tavaly indított tervpályázatot a a ferencvárosi József Attila lakótelep megújítására településrendezési és építészeti céllal, többek közt annak érdekében, hogy rendezze közterületeit, zöldfelületeit, parkolását és zajvédelmét. Az OTP Ingatlanpont közleménye most az elkészült pályamunkákat bemutatásáról és egy különleges projekt elindulásáról számolt be.

Kísérleti jelleggel ugyanis jövőre megkezdődhet az első négyemeletes lakóház kibővítése könnyűszerkezetes elemekkel a lakótelepen. A Napfény utcában kiválasztott lakóház egy ötödik emeleti ráépítéséért cserébe liftet kap, a tulajdonosok ugyanakkor egy újabb szobával vagy terasszal gyarapodnak.

A program egyik fő célkitűzése a lakások alapterületének bővítése, mivel a lakótelep legnagyobb problémája a két-három gyerekes családok számára a kis lakásméret.


Akár országos mintává is válhat

Jelenleg a befektetőket keresik, akik a kialakított plusz lakásokért megfinanszírozzák a fejlesztéseket: a bővítés költségeiért egy teljes emeletnyi lakás építési jogát kapják.

A közleményből az is kiderül, hogy a lakótelepen a tervek szerint új, gépkocsiforgalomtól elzárt főteret alakítanak ki közösségi központtal, valamint az Üllői út zaját zöldtetős parkolóház-sávval rekesztik ki.

A közlemény rámutat, a József Attila lakótelep akár országos mintává is válhat. Magyarországon ugyanis nagyjából nyolcszázezer lakótelepi lakást tartanak számon, de a telepek egységes megújulására, átgondolt fejlesztésére még nem volt példa, erre kíván most kísérletet tenni Ferencváros.


Ezért ilyen vegyes a kép

A mintegy nyolcezer lakással bíró József Attila lakótelep a létrejötte óta alig változott. Az 1957 és 1981 között kiépült lakótelep a különböző építési technikák kísérleti terepé is vált, ennek köszönhetően tégla-, zsaluzott beton-, és panelházból is többféle van itt.

A ferencvárosi fejlesztések nemcsak ebben a projektben nyilvánulnak meg. Ahogy azt korábban megírtuk, a kerület városrehabilitációja során egymás után újultak meg az ottani társasházak, a programokhoz tíz év alatt 8 milliárd forinttal járult hozzá az önkrmányzat.

Mi épül?lakásépítésingatlanfejlesztéslakásfelújításFerencváros

Hírlevél

Hirdetés