2024.04.20, Szombat
Magasabb és tartósabb kilátóra cserélték a régit Zalakaroson
Fotó: MTI

Magasabb és tartósabb kilátóra cserélték a régit Zalakaroson

kanizsaujsag.hu

2018.08.14. 09:12 - Hegedűs Gergely

A vastag keményfa burkolás és a tetőhéjazat korcolt lemezfedése által is jobban bírja az időjárást a 23 méteres új építmény.

Hirdetés

Felavatták a zalakarosi parkerdő új kilátóját Zalamerenye közelében. A korábbi építmény az évek során elamortizálódott, először lezárták, végül le is bontották. A 23 méter magas tölgyfa kilátót a Zalaerdő Zrt. saját forrásból építette újjá mintegy 50 millió forintból.

A 17 és fél méteres magasságban levő kilátószintig 91 lépcsőfokon lehet feljutni.

A korábbitól teljesen más szerkezetű és más küllemű építmény jött létre. Az előző torony hengeres faszerkezetből állt, míg az új rétegelt, ragasztott tartókból áll össze, így sokkal jobban bírja az időjárás hatásait. A járófelületek vastag keményfa burkolással vannak ellátva, a tetőhéjazat szintén egy időjárásálló, korcolt lemezfedést kap. „Ugyanakkor a befogadó méretei, mind a magassága nagyobb lett az előzőnél” – derült ki Gál Károly a Zalaerdő Zrt. vagyongazdálkodási osztályvezetőjének korábbi beszámolójából.


Rárímel Zalakaros jelmondatára

„A magaslati pontról a Balaton-felvidéket, a Kis-Balatont és a környező tájat is remekül látni, ezért a kilátó iránti igény fennmaradt a lebontása után” - nyilatkozta Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója az átadón.

Fotó: MTI

Zalakaros polgármestere, Novák Ferenc azt hangsúlyozta, a helyi kistérség jelképében is a természet értékei szerepelnek, és erre rímel Zalakaros jelmondata is: „Meríts erőt a természet csodáiból!” Az Erdészkilátót dr. Háda László plébános áldotta meg.

Mi épül?kilátókZalakaros

Hírlevél

Hirdetés