2024.03.19, Kedd
Az északi szektor tervezésével folytatódhat az M0-s fejlesztése
illusztráció - Envato

Az északi szektor tervezésével folytatódhat az M0-s fejlesztése

magyarepitok.hu, TED

2022.01.18. 11:23 - Kolinek Nóra

Az új szakasz várhatóan 40 milliárd forintos kilométeráron épülhet meg.

Hirdetés

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az uniós közbeszerzési közlönyben kedden közzétette M0-s autóút északi szektorának tervezéséről szóló ajánlati felhívást.

A kiírás szerint a tervező feladata M0-s autóút északi szektorán, a 11-es és a 10-es főutak közötti szakasz kiviteli- és tender tervdokumentációjának elkészítése, és az építéshez szükséges engedélyek beszerzése.

A NIF Zrt. kiírása szerint a 2x2 sáv+ leállósávos, fizikai elválasztással kialakítandó főpálya hossza 8 kilométer. Az útvonal egy 2 kilométer és egy 3,2 kilométer hosszú alagútpárban vezet.

A napokban írtunk az M0-s körgyűrű új szakaszáról. Cikkünkben hazánk legjelentősebb közúti alagútépítő vállalata, a Dömper Kft. projektvezetője segítségével becsültük meg az M0-s körgyűrű új szakaszának a várható építési költségeit.

Zsilák-Makra András lapunknak elmondta: várható, hogy a jelenleg tervezés alatt álló, de a következő években esedékessé váló, a főváros északi agglomerációjában a 10-es számú és a 11-es számú főutak összekötését biztosító alig 8 kilométer hosszú M0-s körgyűrű új szakasza, a maga bonyolult csomópontjaival, szinte a teljes szakaszt lefedő 2x3 sávos összesen 5,2 kilométer hosszú alagút szükségességével, bizonyára 40 milliárd forint feletti kilométeráron fog versenybe szállni.

 

 

BIM modell készítése is a feladat része

A tervezési szakasz kezdetén a budakalászi különszintű csomópontot átépítik, Ürömnél különszintű forgalmi csomópontot alkot. A tervezési szakasz végén az M0 a távlati M10 Budapest − Kesztölc szakasz Üröm − Solymár tervezett szakaszához csatlakozik különszintben, mely körülbelül 4 kilométer hosszú, 2x1 forgalmi sávos. A projekt során Solymáron egy készenléti üzemmérnökségi telepet is terveznek.

Vizsgálni és tervezni szükséges továbbá a 11-es főúti végcsomópontot, a 11-es főút és az M0 északi szektor szakaszán a közvetlen kapcsolat kialakításának lehetőségét − elsődlegesen az M0 keleti szektor irányába −, valamint ugyanitt a Budapest Fejlesztési Központ által a H5-ös HÉV-hez tervezett P+R parkoló megközelítését.

Az érintettek folyamatos tájékoztatása érdekében a tervező feladata közérthető összefoglaló tájékoztató anyagok (3D szimulációk, animációk), valamint BIM modell készítése.

Az ajánlatokat 2022. február 16-ig várják.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)M0-ásDömper Kft.útépítés

Hírlevél

Hirdetés