2024.04.19, Péntek
Újjászületik a 15. századi csodakegyhely Tolna megyében
Fotó: mapio.net

Újjászületik a 15. századi csodakegyhely Tolna megyében

tolnavar.hu

2018.08.13. 08:01 - Veres Ida

A Szent Vér kegyhely több mint 600 éves épülete szálláshellyel is bővül.

Hirdetés

Európai uniós program forrásaiból kerül felújításra a bátai Szent Vér kegyhely, Tolna megyében. A közel 443 millió forintos beruházás kivitelezője a bátaszéki Alisca Bau Zrt. és a nevével azonos székhelyű Pécsváradi Architekt Kft. – derült ki a Közbeszerzési Hatóság tájékoztatójából.

A Tolna megyei település kegyhelye komplex turisztikai fejlesztésen esik át, ami a Bátai Szent Vér templomot és a plébániát is érinti. A templom teljes, 1600 négyzetméteres homlokzata megújul, kicserélik a nyílászárókat, és a belső felületek – beleértve a padlókat és falakat – is felújításra kerülnek.

A plébánia átépítésével szálláshelyet hoznak létre, és a projekt részeként a szabadtéri oltár rekonstrukcióját is elvégzik.

Mindezek mellett parkolót is kialakítanak, és zöldfelületi rendezést végeznek.


Kiemelten fontosak a Szent Vér kegyhelyek

A Szent Vér kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különösen a vallási turisztikai céllal érkezők között. A bátai kegyhelyhez 2015-ben szerveztek országos zarándoklatot, fennállásának 600. évfordulóján. A falu temploma a török időkig a szent vérrel kapcsolatos egyedüli kegyhely volt a történelmi Magyarországon. A helyet egy - valószínűleg a 14-15. század fordulója körül történt - csoda tette ismertté: a hívek szerint a szent ostyában Krisztus kiömlő vére jelent meg. Országos hírűvé akkor vált, amikor 1415-ben Garai János - Garai László nádor testvére - boszniai fogságából szabadulva elzarándokolt Bátára. A középkori templom 1539-ben egy török támadásban megsemmisült, csak 1938-ban építették újjá.


Más vallási épületek is megújulnak

A bátai Szent Vér templomtól a bátaszéki molyhos tölgyesig elnevezésű projekt részeként megújul még:

  • a szekszárdi belvárosi katolikus templom a freskókkal együtt,
  • a mohácsi fogadalmi emléktemplom,
  • a bátaszéki Szent Orbán kápolna,
  • és a szekszárdi Remete kápolna.
Mi épül?templomfelújításBáta

Hírlevél

Hirdetés