2023.03.27, Hétfő
Egyedülálló klasszicista kastély újul meg Pest megyében
kitervezte.hu

Egyedülálló klasszicista kastély újul meg Pest megyében

mti

2018.09.05. 07:56 - Hegedűs Gergely

Az életveszélyessé vált 132 éves turai kastély tetője nagy kihívásnak bizonyult, végül teljesen újjá kellett építeni. A legapróbb részletekig újjászületik a 19. századi külső.

Hirdetés

Négy és fél milliárd forintból újul meg az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott és  életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély.  A projekt kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-nek számolt be a részletekről.

 

A tető állapota miatt végül új szintet kapott az épület

A műemléki védelem alatt álló, 1886-ban épült kastély tetőszerkezete már megújult, és az épület utólagos talajvíz-szigetelést is kapott. A projekt harmadik eleme, a kastély teljes külső és belső megújulása pedig várhatóan 2019 első negyedévére fejeződik be a BDPST Zrt. jóvoltából.

A Magyarországon egyedülálló, klasszicista stílusban épült kastély tetőkialakítása a szakembereket számos kihívás elé állította nem csak leromlott állapota, de tagoltsága és a 20 kémény kialakítása miatt is.

Az építészek végül a tetőszerkezet teljes újjáépítése mellett döntöttek és födémig visszabontották a szerkezetet. Egy koporsófödém telepítését követően egy új tetőtéri épületszint kialakításával húztak új tetőt az épület fölé, és az összedőlés határán álló kéményeket is teljesen újraépítették.


Kívül és belül is teljes a megújulás

Az épület statikai jellemzőit nem csak a csapadék okozta beázások, de a talajvíz beszivárgása is nagymértékben gyengítette. A rekonstrukció fontos részét képezte a felázás elleni védekezés, amelyet jelentősen nehezítettek a korábbi évtizedek szakszerűtlen beavatkozásai.

A szakemberek az épület külsejének eredeti állapotba történő visszaállításán és a belső terek kialakításán, valamint a díszítő elemek helyreállításán is elkezdtek dolgozni.

A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai foglalkoznak a gipszstukkók, falfreskók vagy éppen fa épületelemek helyreállításával.


Év elejére visszanyeri a teljes pompáját

A belsőépítészeti munkák közül már lezárult az épület teljes vízvezeték-hálózatának kiépítése és az elektromos vezetékek telepítése. Jelenleg a belső terek végleges kialakítása és a restaurátori munkák zajlanak, amelyek mentén az épület jövő év elején visszanyeri korábbi pompáját. 

A kastély külső megjelenése is követi majd az 1800-as évek végi hangulatot,

hiszen az eredetivel teljesen megegyező díszburkolat kerül majd rá a legapróbb részletekig kidolgozott díszítőelemekkel, stukkókkal.   


Rendezvényközpont is üzemel majd benne

A felújítást végző vállalat a komplexum modern funkciókkal való megtöltésére is odafigyelt. Így került az épületbe egy annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift. 

Ugyanakkor a kastély rekreációs funkciókkal is gazdagodik, és egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpont is üzemel majd benne, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetők.

Mi épül?építőipari cégekkastélyfelújításTura településBDPST Zrt.

Hírlevél

Hirdetés