2021.04.19, Hétfő
Egyedülálló klasszicista kastély újul meg Pest megyében
kitervezte.hu

Egyedülálló klasszicista kastély újul meg Pest megyében

mti

2018.09.05. 07:56 - Hegedűs Gergely

Az életveszélyessé vált 132 éves turai kastély tetője nagy kihívásnak bizonyult, végül teljesen újjá kellett építeni. A legapróbb részletekig újjászületik a 19. századi külső.

Hirdetés

Négy és fél milliárd forintból újul meg az elmúlt évtizedekben teljesen leromlott és  életveszélyessé vált turai Schossberger-kastély.  A projekt kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-nek számolt be a részletekről.

 

A tető állapota miatt végül új szintet kapott az épület

A műemléki védelem alatt álló, 1886-ban épült kastély tetőszerkezete már megújult, és az épület utólagos talajvíz-szigetelést is kapott. A projekt harmadik eleme, a kastély teljes külső és belső megújulása pedig várhatóan 2019 első negyedévére fejeződik be a BDPST Zrt. jóvoltából.

A Magyarországon egyedülálló, klasszicista stílusban épült kastély tetőkialakítása a szakembereket számos kihívás elé állította nem csak leromlott állapota, de tagoltsága és a 20 kémény kialakítása miatt is.

Az építészek végül a tetőszerkezet teljes újjáépítése mellett döntöttek és födémig visszabontották a szerkezetet. Egy koporsófödém telepítését követően egy új tetőtéri épületszint kialakításával húztak új tetőt az épület fölé, és az összedőlés határán álló kéményeket is teljesen újraépítették.


Kívül és belül is teljes a megújulás

Az épület statikai jellemzőit nem csak a csapadék okozta beázások, de a talajvíz beszivárgása is nagymértékben gyengítette. A rekonstrukció fontos részét képezte a felázás elleni védekezés, amelyet jelentősen nehezítettek a korábbi évtizedek szakszerűtlen beavatkozásai.

A szakemberek az épület külsejének eredeti állapotba történő visszaállításán és a belső terek kialakításán, valamint a díszítő elemek helyreállításán is elkezdtek dolgozni.

A projekt során 12 restaurátor-szakterület munkatársai foglalkoznak a gipszstukkók, falfreskók vagy éppen fa épületelemek helyreállításával.


Év elejére visszanyeri a teljes pompáját

A belsőépítészeti munkák közül már lezárult az épület teljes vízvezeték-hálózatának kiépítése és az elektromos vezetékek telepítése. Jelenleg a belső terek végleges kialakítása és a restaurátori munkák zajlanak, amelyek mentén az épület jövő év elején visszanyeri korábbi pompáját. 

A kastély külső megjelenése is követi majd az 1800-as évek végi hangulatot,

hiszen az eredetivel teljesen megegyező díszburkolat kerül majd rá a legapróbb részletekig kidolgozott díszítőelemekkel, stukkókkal.   


Rendezvényközpont is üzemel majd benne

A felújítást végző vállalat a komplexum modern funkciókkal való megtöltésére is odafigyelt. Így került az épületbe egy annak hangulatába és arculatába illeszkedő lift. 

Ugyanakkor a kastély rekreációs funkciókkal is gazdagodik, és egy 19 vendégszobával rendelkező rendezvényközpont is üzemel majd benne, ahol akár esküvők és kulturális programok is szervezhetők.

Mi épül?építőipari cégekkastélyfelújításTura településBDPST Zrt.

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés