2023.03.29, Szerda
Megújul a sötét titkokat őrző, hányattatott sorsú Róheim-villa
wikimedia.org

Megújul a sötét titkokat őrző, hányattatott sorsú Róheim-villa

MTI, pestbuda.hu

2018.11.01. 10:20 - Antal Zsófia

A zuglói épület Tisza István meggyilkolásának helyszíne, a felújítás után pedig a Magyar Corvin-lánc Testület székhelyeként működik majd.

Hirdetés

Felújítják a zuglói Róheim-villát gróf Tisza István halálának századik évfordulója alkalmából – derült ki az M1 csatorna szerda esti műsorában. Az épület három éven belül ismét régi fényében lesz látható. Az 1900-ban Róheim Sámuel és neje számára épült villa alsó szintjét a miniszterelnökségről lemondó Tisza István családjával együtt bérelte, több merénylet után itt gyilkolták meg a grófot az őszirózsás forradalom alatt, 1918. október 31-én. Az ügy háttere a mai napig tisztázatlan.

Klinghammer István, a Magyar Corvin-lánc Testület főtitkára elmondta: 2016 decemberében döntött a kormány arról, hogy a Hermina út 45. szám alatt álló épület a testület tulajdonába kerül. A Magyar Corvin-lánc Testületet a kultúra, a művészet, valamint az emelt szintű politika terén nemzeti érdekeket szolgáló tagok alkotják. A villában irodájuk mellett egy könyvtár, egy rendezvényterem, továbbá vendégszobák kialakítását tervezik. Utóbbit abból célból, hogy ha magas szintű állami vendégek érkeznek az országba, ott is megszállhassanak.

A villát a második világháború után az ÁVH használta egy ideig, majd 1991-ig mozgássérült gyerekek iskolaotthona volt. Azóta tetőszerkezete beomlott, évek óta ázik. Emiatt a villa restaurálása sokba fog kerülni, becslések szerint csak a ház felújítása 1-1,5 milliárd forintba, és talán ugyanennyibe kerül majd a belső tér rendbe hozása is.

műemlékfelújításMi épül?épületfelújításZugló

Hírlevél

Hirdetés