2024.04.23, Kedd
Svéd egészségügyi nagyberuházás valósult meg Mosonmagyaróváron
MTI

Svéd egészségügyi nagyberuházás valósult meg Mosonmagyaróváron

MTI

2018.11.10. 12:52 - Antal Zsófia

A fejlesztés keretében közel 2 milliárd forint értékben épült új gyártócsarnok, ahol energiatakarékos módon állítanak elő műanyag alkatrészeket.

Hirdetés

Tízmillió euró (3 milliárd 217 millió forint) saját forrásból bővítette termelő kapacitását a mosonmagyaróvári Nolato Magyarország Kft. – közölte a higiéniai és egészségügyi termékeket előállító cég csütörtökön.

A beruházás keretében a Nolato:

  • mintegy 2400 négyzetméteres csarnokot építtetett hatmillió euró (1 milliárd 930 millió forint) értékben (gyártóterülete 1800 négyzetméter, további területei kiszolgáló helyiségek),
  • huszonnégy különböző méretű fröccsöntő gépet helyez el, eddig tizenegyet szereztek be négymillió euróért (1 milliárd 287 millió forint).
Fröccsöntőgépek a Nolato Magyarország Kft. új üzemcsarnokában (fotó: MTI)

A beruházás előkészítése tavaly nyáron kezdődött, a csarnok építése idén május közepére fejeződött be. Áprilisban megkezdték a próbagyártásokat is. Az építés során olyan hűtőket szereztek be, amelyek télen a hideg külső levegőt használják, így 15-20 százalékos villamos energia megtakarítást lehet elérni.

 

Az új egységben inzulin adagolókhoz gyártanak alkatrészeket

A fejlesztés célja, hogy a Nolato még jobban ki tudja szolgálni egyik új kiemelt ügyfelét, akitől három évre nyerte el inzulin adagolók műanyag alkatrészeinek gyártását. Ma már az inzulinadagolókhoz szükséges 16-17 alkotórész felét a Nolato gyártja - idézte a közlemény Bart J. G. Noldent, a Nolato csoport gyártásért és technológiáért felelős alelnökét.

Egy dolgozó fröccsöntött műanyagalkatrészt ellenőriz nagyító alatt (fotó: MTI)

Az új csarnokban a termékek gyártása rövid ciklusidőt és nagy pontosságot igényel, ezért a korábban használatos hidraulikus fröccsöntő gépek helyett elektronikus gépeket szereztek be. A bővítéssel mintegy hússzal nő a foglalkoztatottak létszáma.

A Nolato Magyarország Kft. a Nolato cégcsoport tagja, amelyet 1938-ban alapítottak Svédországban. Jelenleg világszerte 23 telephellyel rendelkezik és mintegy kilencezer embert foglalkoztat. A cég polimer összetevőket tartalmazó gyógyászati és orvos-technológiai eszközök fejlesztésével és kivitelezésével, mobiltelefon alkatrészek és részegységek tervezésével, fejlesztésével és gyártásával, valamint műanyag alapú ipari megoldásokkal, alkatrészek és rendszerek fejlesztésével foglalkozik.

Mi épül?üzemépítésMosonmagyaróváregészségügy

Hírlevél

Hirdetés