2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Újjászületik Tata különleges sörétgyártó tornya
termeszetjaro.hu

Újjászületik Tata különleges sörétgyártó tornya

mti, magyarepitok.hu

2018.11.20. 07:58 - Hegedűs Gergely

A 228 éves romosodó Kőfaragó-házból sörfőzde, fazekasműhely és gyümölcsaszaló lesz, a Kálvária-domb ökoturisztikai központtá alakul.

Hirdetés

A tatai önkormányzat megkezdte a Kálvária-domb környezetének rendezését, ami magában foglalja a tetején álló úgynevezett söréttorony felújítását is. Michl József, a város polgármestere a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján számolt be a 407 millió forintos beruházásról. A munkálatokhoz az önkormányzat 350 millió forintos uniós és kormányzati támogatást kapott, a kivitelező a közbeszerzési adatok szerint az EP Konstruktív Kft. és az Extreme-Park Környezetépítő Kft. lesz.


Újra látogathatóvá válik a torony

A Kálvária-domb területén interaktív játszó- és pihenőhelyet hoznak létre, a Golgota-szoborcsoportot önkormányzati forrásból restaurálják.

A söréttorony díszkivilágítást kap, belsejében építészeti kiállítást rendeznek be.

A felújítás után újra látogatható lesz a Fellner-kilátóként is ismert épület, amely 1939-ben épült. A söréttornyokat korábban azért emelték, mert a sörét gyártáshoz egy magas építményre volt szükség. A készítés során ugyanis a torony tetejéből csepegtették az olvadt ólmot a földszinten található, vízzel teli edénybe. Az ólomcseppek zuhanás közben gömb alakot vettek fel, a vízben pedig már ilyen formában szilárdultak meg. A hatvanas évek óta a gyártás más módszerrel folyik. Az országban egyetlen hasonló torony  van Tolna megyében, Borjád településen.


Tardosi vörös mészkő adja a lábazatot

A projekt második ütemében, várhatóan januárban megkezdődik a Kőfaragó-ház felújítása. A házban bemutatják a tatai fazekasság hagyományait, valamint kézműves sörfőzdét és gyümölcsaszalót alakítanak ki. Létrehoznak továbbá egy fazekasműhelyt és egy kisebb vendéglátóhelyet.

A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található. Az épületben egykor az Eszterházyak kőfaragói laktak, ma romos állapotban van. Jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekTataturizmuskilátókökoturizmusEP Konstruktív Kft.Extreme-Park Környezetépítő Kft.

Hírlevél

Hirdetés