2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Első templomát kapja meg a Wenckheim-kastélyáról híres Tarhos
fotók: Óbuda Group

Első templomát kapja meg a Wenckheim-kastélyáról híres Tarhos

magyarepitok.hu

2018.12.20. 15:01 - Antal Zsófia

Az Óbuda Stúdió tervei alapján készülő épületet várhatóan februárban adják át, a toronysisak beemelése már megtörtént.

Hirdetés

Először épül templom a Békés megyei Tarhoson, a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában. A Wenckheim-kastélyáról és Zenepavilonjáról híres településen idén tavasszal kezdődött építkezés várhatóan február végéig tart, a békéscsabai Faber DOM Kft. kivitelezésében. A templom terveit az Óbuda Építész Stúdió Kft. készítette, tervezője Lipcsei Gábor, aki a település szülötte.

A kortárs felfogásban megálmodott templom követi a helyi építészeti hagyományokat: a közel 200 m2-es épület a település történeti központjában lévő park százéves gesztenyés kertjében épül fel. Az épületegyüttes három egységből áll: a kórust is magában foglaló, mintegy 60 férőhelyes templomhajót és a 15 méter magas harangtornyot a sekrestyének és közösségi teremnek is otthont adó épületrész köti össze.

December 20-án daruval emelték fel a templom tornyának 2,5 tonnás, 6 méter magas toronysisakját. A toronysisak acélszerkezetét a szakemberek a földön készítették el, a toronyóra számlapját és a keresztet szintén már a beemelés előtt felszerelték. A toronytető fedése és a harangozó ablak szerepét betöltő zsaluzatos oromfalak anyaga alumínium, az óra számlapja rozsdamentes acél. A toronyba egy 160 és egy 56 kilogrammos harang kerül. A harangot a hívek, a falu lakói és a településhez kötődő vállalkozók adományából vásárolja meg az önkormányzat.

 

Az Óbuda Építész Stúdió tervezi a ravatalozót is

Az önkormányzat bízik benne, hogy sikerül újabb pályázati támogatásokat elnyerni és a templom megépítése után folytatódhat a település történeti központjának, a falu infrastruktúrájának és középületeinek megújítása. A legfontosabb célok között van a temetői kerékpárút meghosszabbítása, az átmenő közút belterületi szakaszának felújítása és a ravatalozó épület megújítása. A ravatalozót szintén az Óbuda Építész Stúdió Kft. tervei alapján fogják megvalósítani.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában az elmúlt években egyébként Lőkösházán, Bakson, Újszentivánon, Nagylakon és Békéssámsonon épült templom, a tarhosi beruházást Kiss Rigó László püspök úr is támogatta. A jövőben Békés és Csongrád is új templommal gazdagodhat.

Óbuda GroupMi épül?templomépítésTarhosFaber DOM Kft.

Hírlevél

Hirdetés