2024.04.18, Csütörtök
Még az idén bezárul a Biodóm kupolája
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Még az idén bezárul a Biodóm kupolája

magyarepitok.hu

2018.12.14. 10:01 - Almási Krisztina

Európában egyedülálló épületet kivitelez a Market a Fővárosi Állatkert területén. A négykupolás létesítmény megépítésénél hatalmas kihívást jelent az emberi és állati igényeknek, valamint a természeti körülményeknek való megfelelés.

Hirdetés

Csütörtökön sajtóbejárást tartottak a Pannon Park beruházás keretében épülő Biodóm területén, valamint átadták az állatkerti részen felépített „Cápasuli” elnevezésű létesítményt. A Cápasuli folytatása – egy óriás akvárium formájában – a Biodómban kap majd helyet. A kivitelezés részleteiről és aktuális állásáról a Market Zrt. képviseletében a projekt műszaki igazgatója adott tájékoztatást lapunknak.


Akvárium és vadonvilág egy tető alatt

Juhász Zoltán szavaiból kiderült, az építkezés nagy erőkkel zajlik. „A Biodómban állattartó terek, sétányok és növényzet kap helyet, mindez egy nagy búra alatt, ami egy külső időjárástól független, valódi négy évszakos látnivalóvá teszi az épületet” – fogalmazott a szakember.

Két fő részre lesz tagolható a létesítmény: egy akváriumi részre, illetve egy ősvadon részre. Előbbi a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Magyarországon: a 2 és fél millió literes Pannon-tenger Akvárium egy óriási cápamedencével jön létre, ahová a most elkészült Cápasuliban felnevelt cápák is költöznek majd. Az ősvadon rész ugyanakkor az ősrégi Pannon-világ állatvilágát fogja bemutatni.


Közel 1000 építőmunkás fog dolgozni egyszerre

A Biodóm 1,7 hektáros területen épül, és egy 17 ezer négyzetméteres belterülettel rendelkező épület lesz. A felületek egyedi térlefedést kapnak egy Magyarországon eddig ritkán alkalmazott speciális, háromrétegű, teflonszerű fólia formájában. A ránézésre üvegre hasonlító fólia a fényáteresztés és a természetesség biztosítására a legalkalmasabb anyag ekkora térfelület lefedéséhez.

További érdekesség, hogy a szerkezet összesen 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Ezekbe a 18-20 négyzetméteres mezőkbe kerülnek majd a háromrétegű fóliapárnák, és a párnák belsejébe egy külön légkezelő rendszer fog megfelelő nyomású levegőt fújni. A fóliafelület összesen közel 19 ezer négyzetméter lesz.

 

Jelenleg 360 munkás dolgozik az építkezésen, jövőre – a csúcsidőben – 900-1000 fő lesz munkában egyidejűleg. A dolgozók létszáma akkor fog ugrásszerűen megnőni, mikor a szakipar már megjelenik a területen. A legnagyobb csúcsidő pedig előreláthatólag jövő év végén várható, úgy, hogy már nyártól kezdődően fokozatosan fog növekedni a létszám.

Fontos mérföldkő a munkálatokban, hogy a negyedik – és egyben utolsó – kupola építése még az idei évben befejeződik.

Extrém munkavédelem kell az egymás felett dolgozók miatt

Az építkezésen jelenleg főként acélszerkezetépítési munkák zajlanak, ezzel párhuzamosan pedig csatornaépítési, gépészeti, valamint elektromos alapszerelési munkákat is végeznek. Ezt követően kiépítik az öntözőhálózatot, az elektromos rendszereket, valamint a szellőztetéshez szükséges nyitószerkezeteket.

A magyarországi és európai szinten is egyedülálló épület kivitelezése során az építőknek számos kihívással kell megküzdeniük. Az egyik legnagyobb nehézséget az építőmunkások egymás feletti munkavégzése okozza, ugyanis egyidejűleg több szinten zajlik az építkezés. Ez kivételesen nagy odafigyelést és fokozott munkavédelmi ellenőrzést igényel, amit többek közt védőeszközök- és hálók, valamint a dolgozók kötéllel való kibiztosításával igyekeznek maximalizálni.


A kivitelezés kihívásai is egyedülállóak

További jelentős kihívást jelent az építkezés során, hogy a Biodómba később bekerülő sós víz és ebből kifolyólag a sós pára hatással van a szerkezetekre, így ezt is figyelembe kell venni a kialakítás során. Nagy nehézségként nevezték meg azt is, hogy olyan épület születhessen, ami állandóan megfelelő hőmérsékletet tud majd biztosítani a benne élő állatok számára.

A műszaki igazgató  elmondta, hogy nagyon komplex munkafolyamatokról van szó, hiszen rengeteg dologra kell egyidejűleg figyelmet fordítani. Az épületnek egyszerre kell megfelelnie az emberek és az állatok igényeinek úgy, hogy közben a természeti környezet jelenlétét is biztosítsák. A projektvezető rámutatott, nincs a világon még egy olyan épület, ahol ennyi tényező jelenik meg egyszerre és ennyi dolognak kell megfelelni egyidejűleg. „Ezzel együtt a célunk egy olyan építmény létrehozása, amire az egész város büszke lehet” – foglalta össze a lényeget Juhász Zoltán.

A Paulinyi-Reith & Partners tervei alapján készült épület egyediségét külföldön is elismerték, ugyanis múlt héten nyerte el az Internattion Properity Awards rangos ingatlanszakmai elismerés európai fődíját a szabadidős célú létesítmények kategóriájában.

Galéria

Market Építő Zrt.Mi épül?Budapestállatkert

Hírlevél

Hirdetés