2024.04.18, Csütörtök
Új campust kap Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Tudományegyetem
Az egyetem marosvásárhelyi épülete (Wikimedia)

Új campust kap Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Tudományegyetem

kronika.ro, magyarepitok.hu

2019.01.07. 12:01 - Szabó Ákos

Az erdélyi magyar felsőoktatást mintegy 4,15 milliárd forintos állami támogatással fejlesztik.

Hirdetés

Mindeddig csak kihelyezett tagozata volt Sepsiszentgyörgyön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek (EMTE). Most a térségbeli magyar oktatás egyik legfontosabb központja bővíti eddig használt infrastruktúráját: teljes campust építenek fel zöldmezős beruházásban egy tíz hektáros telken a székely városban – derül ki a Krónika.ro beszámolójából.

 

Idén elrajtolhat az agrármérnökök magyar nyelvű erdélyi képzése

A fejlesztések során a már eddig is Sepsiszentgyörgyön működő agrármérnöki szak mellett erdőmérnöki és sportszakkal is bővül az EMTE kínálata: az előbbi képzés már várhatóan 2019-ben elindul, míg a másodikra még várni kell néhány évet. Az egyetem új központja a magyar állam 4,15 milliárd forintos támogatásából épülhet meg.

 

A jelenlegi Sepsiiszentgyörgyi Tanulmányi Központ épülete (Wikimedia)

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelenleg harminc alapszakot és tizenkét mesteri szakot működtet,

küldetésének tartja az anyanyelven hiányos felsőfokú képzési palettát kiegészíteni, ennek része az erdőmérnöki és a sport szakok beindítása

– nyilatkozta Nyárádi István adjunktus, az egyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központjának igazgatója. Az erdőmérnöki oktatás megkezdéséhez szükséges dokumentációt már be is nyújtották a román hatóságoknak. Ha a hivatalnokok nem állítják meg a folyamatot, a szakon ősszel már 25 tandíjmentes és 5 fizetős helyen tanulhatnak majd a hallgatók – derült ki szavaiból.

Mi épül?zöldmezős beruházásoktatási beruházásErdélySepsiszentgyörgy

Hírlevél

Hirdetés