2024.03.29, Péntek
Nyárra elkészül a Budai vár újjászülető lovardája
Fotó: Kozics Júlia/PestBuda

Nyárra elkészül a Budai vár újjászülető lovardája

mti, magyarepitok.hu

2019.02.14. 08:00 - Hegedűs Gergely

A Várnegyedben az elkövetkező három évben zajló munkálatokra 36 milliárd forintnyi forrás nyílik meg.

Hirdetés

A kormány szerdán közzétett határozata értelmében

a következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása".

A kormányhatározat 36 milliárd forintot biztosít a következő három év munkálataira. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Progam részleteiről Fodor Gergely kormánybiztos számolt be.


Újranyílik a palota Szent István-terme

A politikus elmondta, ebben a ciklusban befejeződnek a folyamatban lévő beruházások, köztük a királyi lovarda és a főőrségi épület rekonstrukciója, amit a West Hungária Bau Kft. és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelez.

A projekt egyik érdekessége, hogy a korábban teljesen lerombolt lovardát az 1899 és 1901 között használt alapanyagokból építik újjá.

További jelentős eredmény, hogy újranyílik a palota rekonstruált Szent István-terme. Ugyanakkor rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. A program részeként megvalósul emellett a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar között terület akadálymentesítése is. Északi irányban pedig egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül.

A Budai vár fejlesztéseiről ezekben a cikkeinkben írtunk.


Több legyen, mint turisztikai látványosság

Fodor Gergely az MTI kérdésére elmondta: a Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt. A lovarda és a főőrségi épület pedig már 2019 nyarára elkészül. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a lovarda körül egy ideig még zajlanak majd az akadálymentesítési munkák.

A kormánybiztos úgy fogalmazott, az elmúlt több mint hatvan évben a vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. "A Nemzeti Hauszmann Program a magyar embereknek kívánja visszaadni a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét" - mutatott rá Fodor Gergely. "A program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság."

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Budai várLaki Épületszobrász Zrt.műemlékfelújításNemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés