2024.03.29, Péntek
Díszes neobarokk vasútállomás kap méltó felújítást az Alföldön
Az épület látványterve (mavcsoport.hu)

Díszes neobarokk vasútállomás kap méltó felújítást az Alföldön

MTI, mavcsoport.hu

2019.03.01. 13:42 - Antal Zsófia

A Kenderesen átutazók ősztől modern, ám örökségét továbbra is képviselő épületben várakozhatnak, s a környező parkolók, növényzet és a világítás is megújulnak.

Hirdetés

Megkezdődött a kenderesi vasútállomás felújítása. A műemléki védelem alatt álló épület januárban elkezdett helyreállítását várhatóan ősz végén fejezik be – közölte a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV). A még 2017-ben kormányhatározatban eldöntött felújítás csaknem 471 millió forintba kerül, ehhez 404 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kapott a vasúttársaság az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

fotó: mavcsoport.hu

A munkák során:

  • a 113 négyzetméter tetőzet új kerámia cserépfedést kap,
  • felújítják a teljes homlokzatot,
  • kicserélik az összes nyílászárót,
  • a mai kornak megfelelő épületgépészet és villamosság beépítése mellett a belső műemléki restaurálásra is odafigyelnek.

Jelenleg a belső bontási munkák, tartószerkezeti feltárások, festő-restaurátori feltárások, egyeztetések folynak.

Az állomás környezetében esőbeállót, valamint fedett, gépkocsi és kerékpár tárolására is alkalmas parkolót létesítenek térbútorokkal. Megújítják a bekötőutat, a parkoló és az épület közvetlen környezetének burkolatát is. Korszerűsítik a térvilágítást, friss növényzetet telepítenek és térfigyelő kamerákat helyeznek el az utasforgalmi területeken.

A kenderesi vasútállomás neobarokk stílusban épült, köszönhetően a közeli Horthy-kastélynak, mivel a kormányzó gyakran vasúton érkezett kenderesi kastélyába. Az 1931-ben átépített és kormányzói váróval bővített állomást a MÁV az Örökségvédelmi Hatóság bevonásával állítja helyre.

műemlékfelújításMi épül?vasútfejlesztésKenderes

Hírlevél

Hirdetés