2024.03.19, Kedd
Kutatóközpont épül a zalaegerszegi tesztpálya mellett
A kutatóközpont látványterve (zalamedia.hu)

Kutatóközpont épül a zalaegerszegi tesztpálya mellett

MTI

2019.05.18. 07:06 - Almási Krisztina

A 2000 négyzetméteres, háromszintes épületben irodákat, laboratóriumokat és műhelyeket alakítanak ki.

Hirdetés

Várhatóan júliusra elkészül a zalaegerszegi járműipari tesztpálya szomszédságában a Smartfield Kutatóközpont, ami 700 millió forint értékű magánberuházásban valósul meg. A 265 hektáros pálya mellett közvetlenül, egy mintegy 10 hektáros területen épül meg a jelenleg két épületrészből álló központ.

Az intézményt az autonóm közlekedéssel kapcsolatos zalaegerszegi kutatások fő helyszíneként képzelik el.

A 2000 négyzetméteres, két szárnyból álló, csonka piramist formáló háromszintes épületben irodákat, laboratóriumokat és műhelyeket alakítanak ki. Doszpoth Attila, a beruházó Z-ONE Park Kft. ügyvezetője elmondta, hogy ezeket az irodákat és helyiségeket majd bérbe adják, de az eddigi megkeresésesek alapján már most kevésnek tűnik a hely.

 

Itt tart most az építkezés


Magasan képzett dolgozóknak ad munkát a központ

A sajtóbejáráson Balaicz Zoltán, a város polgármestere kiemelte, hogy ez az első olyan magánerős beruházás, amely a tesztpályának köszönhetően indult, ráadásul magasan kvalifikált dolgozókra tart igényt. A kutatóközpont 135 embernek ad majd munkát, és a munkakörök többségébe kutatókat, mérnököket és technológusokat várnak.

A beruházás annak bizonyítéka, hogy az önvezető és elektromos autókkal folytatott vizsgálatokra szánt járműipari tesztpálya hatással van Zalaegerszeg gazdaságfejlesztésére, valamint a kutatás-fejlesztési tevékenység erősödésére.

A tesztpálya első üteme május végén készül el. A Duna Aszfalt, a Szabadics és a ZÁÉV közreműködésével épülő óriási innovációs projektben Európában egyedülálló módon tesztelhetik többek között az önvezető autókat is.

Mi épül?zalai tesztpályaautóiparelektromos autóDuna Aszfalt Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.Szabadics Zrt.

Hírlevél

Hirdetés