2024.04.20, Szombat
Hamarosan átadják a Continental üzemének új épületét
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Hamarosan átadják a Continental üzemének új épületét

magyarepitok.hu

2019.06.30. 14:21 - Almási Krisztina

A Weingberg ’93 a Continental budapesti telephelyén hozott létre egy új gépészeti-technolgógiai-elekromos épületet a meglévő, folyamatosan működő gyárhoz kapcsolódóan.

Hirdetés

Új, 1800 négyzetméter alapterületű épülettel bővült a Continental Automotive Hungary Kft. gyártóüzeme, a Weinberg ’93 Kft. közreműködésével – számolt be lapunknak a kivitelező képviseletében Pala István, a vállalkozási osztály vezetője.

A technológiai vállalat új egységét, az F1 jelű létesítményt a kivitelezés során is működő üzem mellett építették meg. Az F1-es épületben egy komplett gépészeti-technológiai-elektromos rész került kialakításra, ami illeszkedik a gyár egyéb létesítményeinek komplex rendszeréhez.

Az átadás előtt álló, F1-es épület kivitelezése 2018 októberében indult el. Építészetileg a létesítmény már teljesen elkészült, jelenleg a befejező gépészeti és elektromos munkálatok folynak.

 

A képre kattintva galéria nyílik meg!

 

A kétszintes épület földszintjén a technológiai terület helyezkedik el. Az efölött kiépítésre kerülő álmennyezet egy nagy belmagasságú, teljes gépészeti-technológiai elosztó vezetékhálózatot (légtechnika, sűrített levegő, ipari gáz, hűtés-fűtés) rejt. A létesítmény második szintjén közlekedőfolyosókon keresztül járható gépészeti területet alakítottak ki az épület acélvázszerkezetébe integráltan, és a technológiát teljes körűen kiszolgálja.

Pala István, a Weinberg vállalkozási osztályvezetője elmondta, hogy az F1-es épület kivitelezése során kihívást jelentett, hogy azt egy meglévő, folyamatosan működő üzemi területen kellett kialakítani, tehát közvetlenül a működő épülethez kapcsolódóan jött létre az új létesítmény.

Azt is hozzátette, hogy a talajviszonyok nem voltak ideálisak a területen, ezért az új építményt cölöpözni kellett. Ezen felül az épület tűzvédelmileg is komolyabb kihívást jelentett, meg kellett oldani a különböző határoló és csatlakozószerkezetek tűzgátlását, illetve a belső technológiából adódóan egy nagyon magas igényszintű vezetőképes padló kialakítása is szükségessé vált.

 

A vállalkozási osztály vezetője arról is beszélt, hogy ezek azok a bonyolult, műszaki tulajdonságokkal rendelkező létesítmények, amelyeknél már nem csak egy egyszerű épületet épít a generálkivitelező, hanem kiemelten fontos a technológiával való szoros összhangban történő kivitelezés.

A létesítmény BIM-es ütközésvizsgálattal elláttot háromdimenziós tervezéssel jött létre – ez a módszer különösen alkalmas akkor, amikor nagyon kis területen összetett feladatot kell megvalósítani. Hozzáteszi azt is, hogy ez jelenti azt a fajta kihívást, amihez a hazai építőipari cégeknek fel kell zárkózni és ez a kivitelezés egy jó példája ennek.

 

 

Galéria

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.üzemfejlesztésBudapest

Hírlevél

Hirdetés