Az érdeklődők a tulajdonosi család kiállítása mellett betekintést nyerhetnek a borkészítés folyamataiba is.
Átadták a badacsonytomaji Hableány borászati központot, amely 1 milliárd forintból újult meg 2300 négyzetméteren. Az épület elsősorban borászati üzemként működik a jövőben, mellette pedig bemutatótérként is funkcionál. Az érdeklődők megismerhetik a borkészítés folyamatát a szőlő feldolgozásától egészen a palackozásig.
Az átadó ünnepségen a létesítmény tulajdonosa, Laposa Bence, a Laposa Birtok Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a másfél év alatt újjáépített központban évente 450 ezer üveg italt palackoznak, ebből 50 ezer a pezsgő.
Az épületben a borászati üzem mellett:
„Célunk, hogy több minőségi élményt kereső turistát szólítsunk meg, és tovább emeljük az ágazat versenyképességét” – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
Hazánk egyik legszebb iskolaépületét 1932-ben avatták fel, a közelgő 100. évfordulóig pedig elvégzik a főépület külsejének rekonstrukcióját. A szakemberek hat ütemben, összesen mintegy 15743 négyzetméternyi felületet tisztítanak meg, javítanak ki és festenek le a műemléki védelem alatt álló intézményen.
A 100 éves gyárat ellátó rendszer jövő márciusban lép működésbe.