2024.04.19, Péntek
Több mint 230 éves műemléket újítanak fel Tatán
mti.hu

Több mint 230 éves műemléket újítanak fel Tatán

mti.hu

2019.06.07. 14:11 - Gyöngyösi Klaudia

A copf és késő barokk stílusú templom külső rekonstrukciója várhatóan egy év alatt készül majd el.

Hirdetés

Megkezdődött a Tata központjában található, idén 232 éves plébániatemplom felújítása. A beruházás 625 millió forintos állami támogatással valósul meg. A rekonstrukciót öt éve tervezi a város, a következő ütemben pedig az épület mögötti II. János Pápa tér is megújulhat.

„A munkálatok során a templom külső renoválását végzik el, mintegy másfél év alatt” – nyilatkozta Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke a felújítás kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A templom a város nagy jelentőségű, copf és késő barokk stílusú műemléke, melynek tornyai csaknem 60 méter magasak.

A templom 1751-87 között épült egy korábbi, már igen romos állapotban lévő középkori templom helyére. A tornyokat 2009 és 2010 között vörösréz lemezzel újraburkolták. Az épületen viszont 1910-ben végeztek utoljára teljes körű felújítást, a falakat pedig a 2000-es évek elején vakolták le.

Az épület több tervező és építész keze nyomát viseli

A belvárosban álló, Szent Kereszt felmagasztalása templom az esztergomi bazilika után Komárom-Esztergom megye második legnagyobb temploma.

Az épületet Anton Pilgram bécsi építész tervezte, de a munkálatok elhúzódtak, így az Esterházy család tatai építészére, Fellner Jakabra bízták a beruházást, aki módosított a terveken. A teljes befejezést azonban 1780-ban bekövetkezett halála miatt nem érte meg, így az építkezést korábbi segédje, Grossmann József fejezte be, 1784-ben. Fellnert a templom kriptájában temették el, emlékére a templom előtt 1940-ben egész alakos szobrot emeltek. 

Mi épül?templomfelújításTataműemlékfelújításépítőipar

Hírlevél

Hirdetés