2024.03.29, Péntek
Vasúton kötné össze a Keletit Kőbánya-Kispesttel a MÁV
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Vasúton kötné össze a Keletit Kőbánya-Kispesttel a MÁV

2019.06.07. 15:13 - Hegedűs Gergely

A Liszt Ferenc Reptér vasúti elérhetőséget biztosító projekt új fordulatot vehet a vasúttársaság javaslata után.

Hirdetés

A MÁV a Keleti és a Nyugati pályaudvarra érkező repülőtéri vasút tervét egyformán támogatja szakmailag - nyilatkozta Homolya Róbert, a vasúttársaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek. A vezetőt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret a belvárossal összekötő kötöttpályás közlekedésről kérdezték.


Már az építési engedélyezési eljárás zajlik

A MÁV elnök-vezérigazgatója ismertette, a hatályos kormánydöntés szerint a Nyugati pályaudvarral összeköttetésben lévő Kőbánya-Kispest állomásról indulna egy leágazás a 100-as (Budapest-Záhony) vonalon a repülőtér érintésével, ami Monornál térne vissza a fővonalra. Ennek a tervezési munkáját a NIF Zrt. már elvégezte, jelenleg az építési engedélyezési eljárás folyik.    

Ehhez kapcsolódóan a vasúttársaság javasolja, hogy

Kőbánya-Kispestről közvetlen vasúti összeköttetést létesítsenek a Keleti pályaudvarra is, ahonnan 15 percenként indulhatnának vonatok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, ez a Keleti pályaudvarról 20 perces eljutást tenne lehetővé a repülőtérre.


Kiemelt jelentőségű a projekt

"A társaság véleménye szerint a kormány - budapesti fejpályaudvarok jövőjéről is szóló - döntéseitől függ majd, hogy melyik nyomvonal valósulhat meg" - tette hozzá.

Mint mondta, a kormány szándéka, hogy a közszolgáltatási személyszállítás országos gerincét a környezetkímélő vasút képezze. Ennek egyik fontos eleme lehet a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2. terminál vasúti kapcsolatának megteremtése, amit a MÁV is kiemelten fontosnak tart.

Mi épül?közlekedésfejlesztésvasútfejlesztésLiszt Ferenc repülőtér

Hírlevél

Hirdetés