2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Egyedi Leier-termékkel újul meg a győri vásárcsarnok
Fotók: Leier Hungária Kft.

Egyedi Leier-termékkel újul meg a győri vásárcsarnok

magyarepitok.hu

2019.07.26. 11:45 - Almási Krisztina

A teljesen megújult vásárcsarnok épületét mintegy 2000 négyzetméterrel bővítik, kiépítik mellette a parkolólemezt, továbbá a piactér mellett új zöldövezetet is kialakítanak.

Hirdetés

Tavaly nyáron kezdődött meg a győri Herman Ottó utcai Vásárcsarnok felújítása több mint kétmilliárd forintos költségvetéssel. A projekt a csarnok felújításán kívül tartalmazza a parkolólemez építését, valamint a hozzá kapcsolódó zöldterület-fejlesztést is. A városi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást a beruházásra. A vásárcsarnok felújítását a Fodor Kft. és FK-System Kft. konzorciuma végzi, a projekt infrastrukturális generálkivitelezője pedig a STRABAG Általános Építő Kft. A térburkolati termékeket a fejlesztés során a Leier Hungária Kft. biztosítja.

A júliusi munkaterület-átadást követően a projekt közvetlen kivitelezése 2018 szeptemberében kezdődött meg a csarnok standjait bérlő kistermelők külső, nagy sátorba költöztetésével.

 

Ezeket a lépéseket tartalmazza a fejlesztés

A projekt keretében egy korszerű gépészeti technológiával rendelkező csarnoképület jön létre, amely közvetlen kapcsolatban áll majd a szomszédságában felépülő parkolólemezzel. Ennek köszönhetően az ide érkező vásárlók a parkolóból közvetlenül is meg tudják majd közelíteni a vásárcsarnok területét. A parkoló 299 jármű befogadására lesz alkalmas, és elektromos autók töltésére is lehetőség nyílik. A fejlesztésnek köszönhetően a csarnoképület mintegy 2000 négyzetméternyi területtel bővül.

A Vásárcsarnok korábbi szerkezete megmarad, de az új létesítmény nagyobb, tágasabb helyet kínál majd a látogatóknak, továbbá liftet és mozgólépcsőt is kiépítenek, és a csarnok akadálymentesítése is megtörténik.

A fejlesztés a közeli, nagyobb zöldterületek, vagyis a Malom liget, Ady-domb (az úgynevezett MATÁV játszótér) és a Vásárcsarnok előtti tér megújítását is tartalmazza, beleértve a területek rehabilitációját, a növényzeten túl a köztéri berendezések, a kerti bútorok, az út- és térburkolatok, illetve a locsolóhálózat felújítását. A meglévő zöldterületek mellett a Hermann Ottó utcai Vásárcsarnoknál új zöldövezetet is kialakítanak.

A teljesen megújult vásárcsarnok műszaki átadására jövő hónapban kerülhet sor.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A Leier biztosítja a burkolatok megújulását

A Leier Hungária Kft. elsősorban az infrastrukturális beruházásokhoz használt termékeivel vesz részt a projekt megvalósításában. Ennek megfelelően vízelvezetési és környezetvédelmi elemeket, szegélyköveket, valamint térköveket biztosítanak a helyszínen.

Lapunk megkeresésére Brieber László, a Leier üzlegtágvezetője elmondta, hogy

a helyszínen 6,5 ezer négyzetméternyi területen helyezték el ezt az egyedi térburkolatot, és az egységes megjelenés miatt kizárólag egy fajta

terméket használták.

Hozzátette azt is, hogy a térkőbe elmozdulásbiztos távtartók vannak beépítve, emiatt jóval stabilabb a burkolat.

A térkő szállításának megkezdéséhez a megrendelés befogadását követő 90 nap állt a Leier rendelkezésére. Ennyi idő alatt kellett az építésztervek alapján elkészíteniük a gyártóforma terveit, legyártani a formát, majd ennek segítségével a terméket.

 


Egyedi Leier-terméket kap a vásárcsarnok térburkolata

A legfontosabb termék a helyszínen a Teatro-Építész Műterem Kft. berkeiben dolgozó Sándor János építész és csapata, Fodor Balázs és Sallai Krisztián által egyedileg erre a projektre tervezett, FORUM Raab terméknévvel illetett térkő, mely a FORUM térkő egy módosított változata.

Lapunk megkérdezte Sándor Jánost, az egyedi burkolat tervezését irányító csapat vezetőjét is az alkotói folyamatról és a Leierrel közös kooperációban elkészült termékről. Az építész beszámolt arról, hogy

a győri vásárcsarnoknál használt egyedi terméket kimondottan erre a helyszínre tervezték meg ebben a formában.

 

Mivel egy háromszög motívum vonul végig az épületen, mind a parkolóházban, mind a vásárcsarnok homlokzati kialakításánál. Emiatt – mint mondja – a térburkolat tervezésénél is evidens volt, hogy ezt a háromszög motívumot fogják alkalmazni.

A győri önkormányzat megbízásából, a Leierrel egy közös alkotómunka keretében nyert formát ez az egyedi térburkolati elem, a Leier pedig a tervek véglegesítése után elkészítette az ehhez szükséges, különleges kialakítású sablont.

A tervező azt is hozzáteszi, hogy a helyszínen összesen 14 ezer darab egyedi térburkolati elem lesz megtalálható.

A termék vázlattervei még 2016-ban elkészültek, 2107-ben pedig elkészült az engedélyes, majd a kiviteli terv is. Az egyedi hatású térburkolat a világos és sötét szürke váltakozásával ad sajátos megjelenést a helyszínnek. A jövőben a termék megjelenhet a Leier szériatermékei között is.

Galéria

Mi épül?GyőrvásárcsarnokLeier Hungária Kft.StrabagFodor Építőipari Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés