2024.04.20, Szombat
Mapei termékekkel újult meg az Ybl Miklós által tervezett épület
magyarepitok.hu

Mapei termékekkel újult meg az Ybl Miklós által tervezett épület

magyarepitok.hu

2019.07.04. 16:32 - Gyöngyösi Klaudia

A restaurálás során az aljzat repedéseinek összevarrását, a felületek kiegyenlítését és a porcelánlapok felragasztását is a vállalat készítményeivel kivitelezték.

Hirdetés

A Dominó Kft. kivitelezésében, Mapei Kft. termékek használatával újult meg a Várkert Kioszk Ybl Miklós által tervezett épülete. A létesítmény eredetileg a firenzei reneszánsz stílusjegyeit hordozó szivattyúház volt, amit a királyi palota vízellátására terveztek. 1905-ben azonban elvesztette eredeti funkcióját, és elegáns kávéházzá és kaszinóvá alakították át. Azonban később sokáig kihasználatlanul és romosan állt.

A 2017-ben záruló teljes körű felújítás után jelenleg az épület kiállításoknak, kulturális programoknak is helyet ad, és egy kávézó is található benne.  A megújulás részeként a belső terek is megújultak. A munkálatok során padlón és falon a térnek eleganciát kölcsönző, vékony porcelánlapok kerültek beépítésre, melyhez a Mapei termékeit alkalmazták a kivitelezők.

Szakmai támogatás minden projekthez

A frissen készült aljzatbeton a zsugorodása következtében olyannyira repedezett volt, hogy nem lehetett rajta megkezdeni a munkát. A Mapei szakember, a kivitelező cég és a nagyméretű burkolat gyártója a feszültségmentesítés érdekében egyaránt a MAPETEX feszültséglevezető, repedésáthidaló rendszert tartotta a legkiválóbb megoldásnak.

A MAPETEX rendszerrel megoldható volt, hogy az aljzat mozgásaiból eredő feszültség kárt ne tegyen a burkolatban. Ugyanakkor azt is lehetővé tette, hogy az aljzat dilatációkat nem kellett átvezetni a burkolatba, ami nagyméretű lapburkolatok esetében igen fontos a burkolati kép megőrzése érdekében.

Nagyméretű lapok fektetése padlóra és falra

A 160 négyzetméter a kivitelezők első feladata volt az aljzat javítása és megfelelő előkészítése. Első lépésként az aljzat repedéseinek összevarrását végezték el, amelyhez az EPORIP erőzáró önthető epoxi gyantát alkalmazták. Ezt követően kiegyenlítették a felületet ADESILEX P4 gyorskötésű, önterülő habarccsal, hogy a szükséges síkpontosságot elérjék.

Harmadik lépésként következett a MAPETEX FILC leragasztása nagy alakváltozásra képes, ULTRALITE S2 ragasztóval. A negyedik fázisban pedig az 1 x 3 méter méretű porcelánlapok fektetése következett, szintén ULTRALITE S2 ragasztóágyba. Az óriás lapok ragasztására a függőleges felületeken is sor került 130 négyzetméteren. Itt a fogadófelület gipszkaron volt, amire közvetlenül az ULTRALITE S2 ragasztóval rögzítették fel a hatalmas lapokat.

„Két dolgot tartok rendkívül fontosnak ezen a munkán” – mondta Nagy Sándor a Dominó Kft. képviseletében. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy egy repedezett aljzaton találtunk megoldást nagy táblás burkolat magas minőségű kiépítésére” – emelte ki. „A másik, hogy mindezt padlófűtéssel ellátott aljzaton végeztük el, reklamáció és problémamentesen, korszerű és jó termékekkel, valamint szakmailag felkészült és kiváló munkatárasakkal” – tette hozzá.

Mi épül?Mapei Kft.építőipari cégekYbl MiklósBudapest

Hírlevél

Hirdetés