2024.02.27, Kedd
Borfeldolgozó épül Komárom-Esztergomban: évi 90 ezer palack bor is készülhet
Illusztráció: a Laposa badacsonyi borfeldolgozója (ornamentika.hu)

Borfeldolgozó épül Komárom-Esztergomban: évi 90 ezer palack bor is készülhet

MTI

2019.08.14. 08:49 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében a Bősze Pincészet labor- és palackozóegységgel is bővül, valamint kialakítanak egy teraszos kóstolórészt is.

Hirdetés

A Bősze Pincészet korszerű borfeldolgozót épít a Komárom-Esztergom megyei Ászáron, amellyel a jelenlegi, évente 30 ezer palackos kapacitást háromszorosára bővíthetik. A 200 millió forintos beruházás felét pályázati forrás biztosítja.

A pincészet jelenleg 8,5 hektáros területen gazdálkodik, amely a mostani fejlesztéssel 12-15 hektárra bővül. Az 530 négyzetméteres borfeldolgozóban tartályos és hordós érleléssel készülnek az italok.

A létesítményt a bővítés után egy labor- és palackozóegység fogja kiegészíteni, valamint kialakítanak egy kóstolót, melynek nagyméretű terasza a pincészet szőlőire néz majd.

A Bősze Pincészet 10 éve működik, a pincészet borait Ászártól 100 kilométeres körzetben terjesztik, és mintegy 100 üzletet és vendéglőt szolgálnak ki termékeikkel. Bősze Csaba, a vállalkozás vezetője elmondta, hogy a pincészet tervei közt szerepel, hogy nagyáruházi hálózatokban is megjelenjenek termékeikkel.


Nagy múltja van a Neszmélyi borvidéknek

Az Ászár-Neszmélyi borvidékre a könnyű fehér- és rozéborok jellemzők. Az Esterházy család Csákvári Uradalmának híres ászári mintaszőlészete és pincészete is hozzájárult ahhoz, hogy a vidék a XIX. század második felében nemzetközi ismertségre tett szert. Korábban 300 hektáron folyt szőlőművelés a környéken, ebből mára alig hetven hektár maradt.

A területet 2009-ben átkeresztelték Neszmélyi borvidékre. Az utóbbi évtizedekben a szőlőtermesztés korszerűsítése a minőség jelentős javulását és a borvidék rangjának növekedését eredményezte. Napjainkban három jól elkülöníthető körzetben folyik a termelés: az ászári, a neszmélyi és a tatai hegyközségben.

Mi épül?Ászárborászatlaboratórium

Hírlevél

Hirdetés