2024.03.29, Péntek
Itt tart a biodóm építésével a Market
látványterv - zoobudapest.com

Itt tart a biodóm építésével a Market

MTI, magyarepitok.hu

2019.09.05. 11:11 - Hegedűs Gergely

Az elmúlt száz év legnagyobb fejlesztése zajlik a fővárosi állatkertben; az acélszerkezet és a fóliamembrán kialakítása után már a belső terek munkáit végzik.

Hirdetés

A Fővárosi Állat- és Növénykert csütörtökön az MTI-nek küldött közleményben számolt be az intézmény új bemutató komplexuma, a Pannon Park és azon belül a biodóm nevű központi építmény fejlesztéséről. A fejlesztés kivitelezését a Market Építő Zrt. vállalata el; a projektmenedzsment, műszaki ellenőrzési és lebonyolítási feladatokat pedig a Tomlin Kft., a Főber Zrt., valamint az Óbuda-Újlak Zrt. konzorciuma végzi el.


Közép-európa legnagyobb tengervizes medencéje épül

Az öthektáros Pannon Park, és az 1,7 hektáros Biodóm kialakítása 2017 augusztusának végén kezdődött. A földmunkák, az alapozás, illetve a vasbeton karéj kialakítása után tavaly már az acél tetőszerkezet szerelésén dolgoztak.

Tavalyi fotó a tetőszerkezetről - Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu


A négy kupolából álló tetőszerkezet építése tavaly zárult le, amiről decemberben Juhász Zoltán, a projekt műszaki igazgatója számolt be a lapunknak. Az acélszerkezet 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak.

Azóta a fényáteresztő fóliamembrán is felkerült a tartószerkezetre, és jelentősen előrehaladtak az épület belső terében az állattartó terek, köztük az édesvízi és tengeri akváriumi medencék kialakítása, valamint a környező szabadtéri kifutók kiépítésével kapcsolatos munkálatok.

A legnagyobb, 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz, térfogata a hazai tengeri bemutatók összességét is felülmúlja.   


Várhatóan 2021-ben adják át

A fővállalkozó kivitelezése várhatóan jövő tavaszig tart, néhány hónappal tovább, mint azt eredetileg tervezték. "Ennek oka, hogy a tervezett műszaki tartalmat kissé meg kellett változtatni, elsősorban állattartási okokból, illetve a dolgozók számára biztosított szociális blokkal kapcsolatban felmerült új igények miatt" - áll a közleményben. A változtatások nyomán az építéskivitelezés tartalékkerettel számított költségei 2,63 százalékkal növekedtek: 33,03 milliárdról 33,89 milliárd forintra.

Az építéskivitelezés után a dekorálás, az oktató és tájékoztató eszközök, a termőtalaj beállítása, a növények és az állatok betelepítése következik. A komplexumot várhatóan 2021-ben adják át a nagyközönségnek.

A közlemény azt is hangsúlyozta, hogy a fedett parkként funkcionáló Biodóm kedvezőtlen időjárás esetén is programlehetőséget nyújt, és minden korábbinál több élményt és látnivalót fog kínálni. "Ez az elmúlt száz év legnagyobb szabású fejlesztése a Fővárosi Állat- és Növénykertben" - írja a közlemény.

Mi épül?Market Építő Zrt.állatkertszerkezetépítésÓbuda GroupFőber Zrt.Tomlin Kft.

Hírlevél

Hirdetés