2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Új üzemcsarnok nyílt hazánk legnagyobb díszkő bányája mellett
Illusztráció - süttői mészkővel felújított Parlament - Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Új üzemcsarnok nyílt hazánk legnagyobb díszkő bányája mellett

magyarepitok.hu

2019.10.07. 08:01 - Gyöngyösi Klaudia

A Reneszánsz Zrt. kétmilliárd forint értékű beruházással ünnepli 70 éves jubileumát.

Hirdetés

Átadták a Reneszánsz Zrt. legújabb, kétmilliárd forint értékű új üzemcsarnokát a Komárom-Esztergom megyei Süttőn - írja a hirado.hu. A létesítmény a beruházásnak köszönhetően olyan gépsorokkal bővült, amely évi 25 ezerről 100 ezer négyzetméterre növeli a cég burkolólapgyártási kapacitását.

A 110 hektáron elterülő süttői mészkőbánya a legnagyobb és legértékesebb hazai díszítőkő-bánya. A területen több mint 300 évre elegendő olyan mészkővagyon található, melyből a díszítő- és építőkőipar szinte összes termékét elő lehet állítani.

 

A Parlament felújításánál is süttői alapanyagot használtak

A süttői mészkő jól faragható és fényezhető, keménységének köszönhetően ellenáll a városi ártalmaknak. Számos középület, például a Parlament, a Mátyás templom és a Szent István bazilika felújításánál alkalmazták.

A süttői mészkővagyon hasznosítására és műemléki kőmunkák helyreállítására a vállalat évente 600-800 köbméter faragott épületkövet gyárt, amely a világ élvonalába tartozik.

A beruházás lehetővé teszi, hogy a Magyarországon bányászott alapanyagot 100%-ban a hazai üzemben dolgozzák fel.

A most átadott fejlesztés munkálatai tavaly nyáron kezdődtek meg.

 

A legmodernebb gépsor található az új üzemben

A Reneszánsz Zrt. süttői mészkőből készített munkái hazai műemléképületeinken kívül az Egyesült Államokban, Kanadában, Belgiumban, Ukrajnában, Franciaországban, Ausztriában, Romániában, Németországban is megtalálhatóak.

„Feldolgozóüzemeinkbe éppen ezért a legmodernebb technológiát képviselő és leghatékonyabban működtethető kővágógépeket és burkolatgyártó gépsort vásároltuk meg” – mondta el Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója.

„Különösen fontos ez számunkra, hiszen 2018-ban újraindítottuk és saját erőből finanszírozzuk a hazai kőfaragó szakképzést, amelyen már két évfolyamban 18 diák tanul. A képzés és a hőtechnikai, környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, értékálló építési megoldások fejlesztése a jövőre vonatkozó két kiemelt célunk” – tette hozzá Balogh Miklós.

Mi épül?építőipari cégekReneszánsz Zrt.Süttőüzemépítésüzemfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés