2024.05.25, Szombat
Fellendülhet a hajózás a Duna-menti kikötők fejlesztésével
Illusztráció / index.hu

Fellendülhet a hajózás a Duna-menti kikötők fejlesztésével

mti.hu

2019.11.04. 13:16 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházásban a kikötők korszerűsítése mellett a környezet rendezésére és a környező kiszolgáló épületekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Hirdetés

Jövő őszre megújul Dömös, Esztergom, Komárom, Visegrád és Zebegény kikötője. A kivitelezést közel 1 milliárd forintból a T-Komfort Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. valósítja meg.

Komáromban új, 40 méteres úszóművet kötnek be, valamint rendezik a környező területeket is. Továbbá parkoló és kiszolgáló helyiségek építésével, szállodahajók teljes körű kiszolgálására is alkalmassá teszik a kikötőt.

Esztergomban elbontják a romos épületeket, és a helyükön rendezvények befogadására is alkalmas kikötőt hoznak létre. A környezetet itt is zöldítik, kerékpártárolókkal és új utcabútorokkal szerelik fel.

 

A szállodahajók kikötéséhez több helyen mélyíteni kell a medret

Zebegényben mederkotrással és a gyalogos közlekedést szolgáló út megépítésével egészül ki a beruházás, hogy a település bekapcsolódhasson a Dunakanyar hajós közlekedésébe.

Gyalogutat és új infrastruktúrát igényel a nagymarosi oldal vonatközlekedéséhez kapcsolódó dömösi átkelő is, Visegrádon pedig a már kiépített kapacitásokat bővítik. A medret itt is mélyítik, hogy a menetrendi járatok mellett a szállodahajók kikötését is biztosítani tudják.

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára elmondta: a személyforgalmi kikötők projektjéhez 500 millió forintot az ITM biztosít költségvetési és kohéziós forrásokból a Széchenyi 2020 Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében. A fennmaradó részt a Mahart-PassNave Személyhajózási Kft. saját forrásból fedezi - tette hozzá.

Az államtitkár a belföldi turizmus fejlesztésével, valamint a kikapcsolódási lehetőségek bővítésével indokolta a beruházásokat.

Mi épül?kikötőinnovációturizmushajózásDömösEsztergomKomáromVisegrádZebegény

Hírlevél

Hirdetés