2024.05.25, Szombat
Ez a négy település kap új iskolát Budapest agglomerációjában
illusztráció - Az új veresegyházi gimnázium/Dernovics Tamás

Ez a négy település kap új iskolát Budapest agglomerációjában

mti

2019.11.21. 11:31 - Hegedűs Gergely

Az eddig is jelentős népességnövekedés a jövőben akár 10-20 százalékot is elérhet a térségben. Az országos program újabb szakaszában az agglomeráció 12 településén lesz iskolabővítés.

Hirdetés

Öt Pest megyei tankerületi központban 16 köznevelési intézményt bővít, illetve épít a kormány 60 milliárd forintból - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.    


14 ezer gyermeket érint a fejlesztés

Kásler Miklós közölte: a Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Program következő állomásaként négy új iskola épül, és 136 új tanteremmel bővítenek meglévő iskolákat Budapest környéki településeken. A fejlesztés 14 ezer gyermeket érint - tette hozzá.   

A Nemzeti Köznevelési és Infrastruktúra Fejlesztési Program első hulláma 2016 elején indult el, 78 projektet megcélozva. A 65 települést érintő második ütemet 2017 nyarán jelentették be.


A kivitelezések 2021-ben rajtolhatnak

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kiemelte: a lakosságnövekedés Budapest agglomerációjában a legnagyobb arányú, és a Központi Statisztikai Hivatal előrejelzései szerint a következő évtizedekben akár 10-20 százalékos népességnövekedés is várható, ezért szeretné a kormány növelni az iskolai férőhelyek számát a főváros környékén.

Ismertetése szerint Veresegyházán és Dunaharasztiban 24 osztályos, Csömörön és Kistarcsán 16 osztályos új iskola épül. Emellett Nagykovácsiban, Diósdon, Gyömrőn, Inárcson, Dunavarsányban, Délegyházán, Szigethalmon, Kismaroson, Sződön, Vácdukán, Őrbottyánban és Tahitótfaluban bővítik az iskolákat 8, 16, illetve 24 tanteremmel.   

Maruzsa Zoltán hozzátette: a kivitelezések - a tervezés és a beszerzések után - várhatóan 2021-ben kezdődhetnek el.

Mi épül?iskolaépítésiskolafelújításoktatási beruházásNemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program

Hírlevél

Hirdetés