2024.05.23, Csütörtök
Régi telefonközpontból épül modern lakóház a főváros szívében a MEVA zsaluival
MEVA Zsalurendszerek Zrt.

Régi telefonközpontból épül modern lakóház a főváros szívében a MEVA zsaluival

MEVA Zsalurendszerek Zrt.

2020.01.29. 07:36 - Almási Krisztina

Budapest V. kerületében a Szervita téren található az a luxus lakóépület és hotel, amelyről mostani látványa alapján nem is gondolnánk, hogy itt az egykor buzgó Belvárosi Távbeszélő Központ üzemelt a mindennapokban. A hatalmas átalakításhoz a MEVA biztonságos, kifinomult termékkínálatát és komplex rendszereit használták, az eredmény pedig maga a stílus, az elegancia és az okosan megtervezett életterek.

Hirdetés

Az Emerald Residence épülete exkluzív, a magyar piacon eddig nem létező kategóriát teremt a fővárosi és főként a belvárosi piacon, amely a legigényesebb közönség elvárásait is képes kielégíteni. Az Óbuda Építész Stúdió Kft. vezető építészei, Peschka Alfréd, Nemes Bertalan és Csernik Tamás által tervezett egyedi lakóház és boutique hotel építészetileg, anyaghasználatában és szolgáltatásait tekintve is egyedi kategóriát képez, a szakirodalomban a „Landmark” lakásfejlesztések nevet viseli.

Ezt az érdekes beruházást számtalan szempontból vizsgálhatjuk és elemezhetjük. Most nézzük, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a kivitelezőknek a zsaluzás során és azt, milyen eszközök és módszerek felhasználásával oldották meg a feladatokat.

Az átalakítás során az épület nagy részét, ahol a lakások kerülnek kialakításra, egészen a második emeletig kellett visszabontani, majd erre épült vissza hat új szint, monolit vasbetonból.

Az összesen nyolc szintes épület három felső szintjén felfelé egyre csökkenő alapterületű tetőteraszok találhatók a Szervita tér felől. A Petőfi Sándor utcai homlokzat 2,5 méter mélységű sávját a földszintig kellett bontani, majd új pillérek és födémek zsaluzását betonozását követően újjáépíteni. Ennél a szárnynál a 4,75 méter magas szerkezetek zsaluzására a MEVA MAMMUT rendszer nagy teherbírású, gyors és daruzható, fal- illetve pillérzsaluzatait használták.

 

MEVA Zsalurendszerek Zrt.

A MAMMUT XT alkalmazásakor az okos kombi átkötési hellyel egy kézmozdulattal három átkötési mód között választhattak. Minden elem szimpla- és kontraoldali zsaluként is bevethető átszerelés nélkül, ezzel jelentős időráfordítás takarítható meg, és leegyszerűsíti a logisztikát is. Az építkezéskor az 1000 négyzetméteres födémszintek zsaluzására a költséghatékony és tetszőlegesen kombinálható MevaFlex födémrendszer nyújtotta előnyöket élvezték. A MevaFlex hagyományos fatartós födémzsalu alkalmazható minden alaprajzhoz, különleges terhelési esetekben és tetszőleges födémvastagság esetén is ideális. A födémek az ütemterv betartása érdekében a téli időjárási körülmények miatt két teljes szintnyi zsalukészlettel épültek.

Az épületszárny része egy telefon adótorony is, amelyet a kivitelezés teljes időtartama alatt meg kellett védeni a sérülésektől.

Az épületsarokban, a torony sraffozott területét a földszintig vissza kellett bontani, ezt követően pedig rohamtempóban – egészen pontosan hetente 1 szint - épülnek újra ezen a területen a pillérek, a falak, a liftakna és a födémek. A bontáskor megszűnő lépcsőház miatt és a feljárás biztosításához felállítottak egy 33 méter magasságú MEVA lépcsőtornyot.

A falak és a liftaknák is a MAMMUT falzsaluval, míg a pillérek a CaroFalt pillérzsaluzati rendszerrel épülnek, a födémek zsalurendszere pedig MevaFlex.

 

MEVA Zsalurendszerek Zrt.

 

A Városház utcai, illetve a belső udvarra néző szárnyat, amely hotelként fog üzemelni, a negyedik emeletig kellett visszabontani, de a liftakna megépítése érdekében egy bizonyos födémszakaszt egészen a földszinttől kellett újraépíteni. A födém alatti megerősítő, függőleges szerkezetek zsaluzásához az AluStar rendszer kézi mozgatású és 60 kN/m2 teherbírású falzsalurendszert használták.

Az AluStar rendszer legnagyobb 270/90 méretű eleme is csak 65 kg, így könnyen és gyorsan mozgatható, amely hatékony munkát biztosít. Az AluStar súly és teljesítmény szempontjából a legjobb falzsalu. Tökéletesen kiegészíti a nagytáblás StarTec zsalut olyan helyeken, ahol darut nem lehet használni, így például egy V. kerületi szűk utcában is.

További információ: www.meva.net

Mi épül?MEVA Zsalurendszerek Zrt.BudapestBelváros-Lipótvároslakóépület

Hírlevél

Hirdetés