2024.02.20, Kedd
Folytatódik a füzéri vár felújítása: megszépül az Óratorony is

Folytatódik a füzéri vár felújítása: megszépül az Óratorony is

magyarepitok.hu

2020.02.04. 10:11 - Almási Krisztina

Az újabb fejlesztés keretében újjáépül a Kaputorony, a Kapubástya és a Sáfárház is.

Hirdetés

Elkezdődhet a füzéri vár rekonstrukciójának újabb üteme a kivitelező megtalálása után – derült ki a közbeszerzési adatokból. A Nemzeti Várprogram keretében zajló műemlékfelújítás az alábbi részeket érinti a vár területén:

  • Kaputorony: toronyalj, torony I. és II. emelete, toronypadlás,
  • Sáfárház: a földszinten lévő kabinos felvonó fogadótere, az emeleten Czejtház,
  • Kapubástya: a vezérszinten Kapualj, a földszinten Tömlöc, az emeleten Olaszbástya,
  • Óratorony: Óraház alj és Harangház.

A beruházás részeként megtörténik a várfalak statikai megerősítése 720 köbméteren, valamint a Várudvar burkolata is megújul több mint 380 négyzetméteren. Ezen kívül építészeti, tartószerkezeti, épületgépészeti, építményvillamossági (erős- és gyengeáramú rendszer, tűzjelzés) feladatok megvalósítása is szükséges ebben az ütemben.

A vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, amelynek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom. A felújítás óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent.

Eddig mintegy négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer látogatót. A teljes rekonstrukció 2025-re készülhet el.

Mi épül?Füzérműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés