2024.04.19, Péntek
2025-re fejeződhet be a füzéri vár teljes felújítása
MTI/Vajda János

2025-re fejeződhet be a füzéri vár teljes felújítása

MTI

2019.11.25. 10:23 - Almási Krisztina

A fejlesztés jelenlegi, második ütemében többek közt papírmerítő műhelyet és függőkertet is kialakítanak, valamint bővítik a parkolót is.

Hirdetés

Várhatóan 2025-ben fejeződik be a füzéri vár felújítása, amely a Nemzeti Várprogram első teljesen befejezett projektje lesz. A rekonstrukció második üteme 2021-ben fejeződik be, és 2025-re érhet véget a teljes beruházás.

A kivitelezés során konyhát, sütőházat, ecetesházat, darabont házakat, gyümölcsaszalót, valamint liktárium helyiséget alakítanak ki. A pincékben papírmerítő műhely várja majd a látogatókat, de felépül a Várkapitány háza, valamint a Rimay ház, vagyis a Rimay János életét bemutató szoba is.

Az építkezéssel nemcsak a falakat és a tetőket húzzák fel, de a látogatók számára megelevenedik az a középkori hangulat, amellyel átélhetővé válik a történelem. A fejlesztés részeként ezen kívül:

  • kiállítással bővül a füzéri alsóvár,
  • a vár infrastruktúrájához, a költségek csökkentése érdekében kiépül egy napelempark,
  • bővítik a parkolót,
  • valamint váruradalmi függőkertet is kialakítanak.

Az erdei környezetben egy tematizált játéktér kap helyet a Fehérlófia ősi mondájára alapozva. Egyedi élményelemként a Csillag ösvény csillagda elnevezésű csillagászati animációs program várja az érdeklődőket.


Jelenleg 12 vár és kastély felújítása zajlik

A füzéri vár turisztikai vonzerejének növelése mellett a fejlesztés célja a vár és környezetének megóvása, megőrzése az eljövendő nemzedékek számára.

Tuzson Bence államtitkár a füzéri várfelújítás második ütemének kezdetét jelző időkapszula elhelyezési ünnepségén elmondta: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében körülbelül 30 várunk és kastélyunk újul meg mintegy 68 milliárd forintos keretből. Jelenleg 12 projekt zajlik, amelyekből hat a jövő évben lezárul - tette hozzá.


Évi 140 ezerre nőhet a füzéri vár látogatóinak száma

A vár felújításának első üteme mintegy kétmilliárd forintból valósult meg 2016-ra, amelynek eredményeként azóta jelentősen megnövekedett a turistaforgalom. A felújítás óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent. Jelenleg a konyha és sütőház kivitelezése kezdődik meg 622 millió forintból, Rudolf Mihály tervei alapján.

A parkoló bővítése, illetve a parkoló és játékkert fejlesztése további 200 millió forintba kerül majd, azután következik a kiállítási és programelemek elhelyezése. A második ütem teljes költségvetése másfél milliárd forint.

Eddig mintegy négymilliárd forintot költöttek a vár felújítására, a teljes befejezéshez pedig további hatmilliárd forintra lesz szükség. A szakemberek szerint a befejezés után a vár látogatottsága meghaladhatja az évi 140 ezer látogatót.

Mi épül?FüzérműemlékfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés