2024.07.18, Csütörtök
Megújul az ország egyik leggyönyörűbb vára
Fotó: hellozemplen.hu

Megújul az ország egyik leggyönyörűbb vára

magyarepitok.hu

2020.04.25. 08:00 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt területén a Gramalpin 2007 Kft. rövid időn belül megkezdi az egész éven át tartó munkát.

Hirdetés

Folytatódik a regéci vár felújítása, az önkormányzat aláírta a kivitelező céggel a vár legújabb fejlesztésére vonatkozó vállalkozási szerződést. Hosszas és összetett előkészítés után jutott el a település a csaknem 600 millió forintból megvalósuló fejlesztéshez, melynek területén a Gramalpin 2007 Kft. rövid időn belül megkezdi az egész éven át tartó munkát.

Regéc önkormányzata az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programban nyert el támogatást:

  • a vár reneszánsz palotájának rekonstrukciójára és a csatlakozó épületrészek állagvédelmére,
  • a várhoz vezető út bizonyos szakaszának felújítására,
  • valamint történelmi kiállítóház és pihenőpark létrehozására.

A határon átnyúló fejlesztési programban Regéc felvidéki partnerei Bodrogszerdahely, Nagyida és Nagykövesd. Bodrogszerdahely és Nagyida kastélyaik fejlesztését, míg Nagykövesd kerékpár közlekedési pont kialakítását valósítja meg a program keretei között.

 

Egy másik jelentős fejlesztés is kezdetét veszi

Egy kisebb, ugyanakkor fontos munka is kezdetét veszi a várban néhány napon belül. A Regéc Önkormányzata és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) együttműködésében létrejött, három igen jelentős falszakasz állagvédelmét érintő fejlesztés műszaki és esztétikai szempontból hoz majd látványos és értékelhető eredményt a várban.

Mindkét fejlesztés Kosdi Attila építészmérnök tervei alapján valósul meg, akinek a nevéhez fűződik a legutóbb 2015-ben végrehajtott várbéli építkezés és a településen létrehozott látogatóközpont építészeti tervezése is.

A koronavírus-járvány következtében ugyan jelenleg Regéc vára sem látogatható, de amint az egészségügyi helyzet normalizálódik, akkor a nagyszabású munkák mellett is látogathatóvá teszik a műemléket. Így volt ez 2015-ben is, amikor csak a fejlesztéssel érintett területet zárták le a látogatók előtt.

Mi épül?RegécműemlékfelújításvárfelújításGramalpin 2007 Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés