2024.03.28, Csütörtök
Továbbra is folyamatosan halad a debreceni BMW-gyár építése
Illusztráció (aktualis.blogstar.hu)

Továbbra is folyamatosan halad a debreceni BMW-gyár építése

vilaggazdasag.hu, magyarepitok.hu

2020.04.23. 10:13 - Almási Krisztina

Az előkészítési munkálatokban nagy szerepet vállaló Market Zrt. szerint a járványhelyzet ezidáig nem lassította a beruházás tempóját.

Hirdetés

A járványhelyzet sem hátráltatja a BMW debreceni nagyberuházásának megvalósítását, a cölöpözési munkálatokkal elrajtolt az építkezés, ami azóta is folyamatosan zajlik - közölte a beruházás kapcsán a Világgazdasággal a BMW Group.

Ez azért fontos jelzés a beruházó részéről, mert egyes feltételezések szerint, a kihasználatlan gyártókapacitások miatt késleltetésre kell számítani a beruházás kapcsán. Ám azt, hogy a debreceni munkát nem hátráltatja a járványhelyzet, korábban a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója, Scheer Sándor is megerősítette a lapnak.

Április végére kell előkészíteni az autógyár területét, ha a BMW érdemben nem változtat a műszaki tartalmon, ez időben meg is történik

– jelezte Scheer Sándor.

Kifejtette: könnyen megoldható, hogy a dolgozók a legalaposabb higiéniai intézkedések, teljes fertőtlenítés mellett a műszak elején beüljenek a munkagép fülkéjébe, és anélkül lássák el a dolgukat, hogy másokkal érintkeznek.


A megvalósításban eddig nagy szerepet vállalt a Market

A BMW-gyárnak otthont adó, Debrecen melletti Észak-nyugati Gazdasági Övezet 400 hektáros területének előkészítésén tavaly január óta dolgoznak. Többek közt régészeti, lőszermentesítési és talajkiegyenlítési munkálatokat végeztek, melynek során 2,4 millió köbméter földet mozgattak meg és másfél kilométer dréncsövet fektettek le. A projektben  a Market Építő Zrt. földmunkákat végzi, a minőségellenőri feladatokat a Főber Zrt. és a Fugro Kft. látja el.

Szintén a Market nyerte el a gyárépítés során elsőként kiírt, felvonulási létesítmények megvalósításáról szóló pályázatot. A megbízás az építési konténerváros felépítéséről szól, mely egyúttal a leendő gyár generálkivitelezője számára biztosítja az organizációs terület ideiglenes víz-és szennyvíz hálózatát, valamint az építési térvilágítást, az építési energiaellátást és az aszfaltozott építési utakat is.


Nyáron elkezdődhet a présüzem építése

A gyár helyszínéül szolgáló teljes, 400 hektáros területet az előkészítési munkálatokat követően adják át a beruházónak. A most zajló beruházás keretében többek között két autópálya-leágazást, egy nagy kapacitású vasúti átrakót, egy kamionparkolót és új vonatmegállókat is létesítenek.

Az előzetes becslések szerint az idei évtől kezdődően mintegy 6000 ember dolgozik majd a gyár és környezetének építési munkálatain.

Nyáron már elkezdődhet a mintegy 25 ezer négyzetméteres présüzem építése. Az előzetes tervek szerint az egymilliárd eurós beruházással felépülő gyárban ezer új munkahely létesül, és évente 150 ezer autó készülhet majd.

Mi épül?Market Építő Zrt.DebrecenBMW-gyárüzemépítésFőber Zrt.Fugro Consult Kft.koronavírus

Hírlevél

Hirdetés