2024.03.19, Kedd
Szürkemarhatartásra építenek majorságot a Mura mellett
A fotók illusztrációk (magyarepitok.hu/Dernovics Tamás)

Szürkemarhatartásra építenek majorságot a Mura mellett

mti

2020.05.24. 15:00 - Szabó Ákos

Közel fél milliárd forintos európai uniós támogatással alakítanak ki állattartó telepet Délnyugat-Magyarországon Letenye határában, a Mura mentén.

Hirdetés

A Balaton-Felvidéki Nemzeti Park (BFNP) beruházásában épít majorságot a Mura mente komplex élőhelyfejlesztésére és gazdálkodási centrum kialakítására a. Balaton-felvidéki Nemzeti Park. Az uniós pályázaton elnyert 370 millió forintos támogatásból a munka már meg is kezdődött Letenye határában. A beruházás kivitelezője a Dél-Konstrukt Építőipari Zrt.

A projektben a Mura mentén található, a BFNP vagyonkezelésében lévő cserjésedett, befásodó gyepterületeket is helyreállítják, hogy újra tudják indítani a legeltetést is a térségben.

 

 

Mintegy 150 hektáron eltávolítják az ártéri erdőkből a tájidegen fafajokat, amelyeket őshonos növényekkel váltanak fel, 75 hektáron pedig az állattartás feltételeinek megteremtése érdekében helyreállítják a fás legelőket.

 

Helyi vállalkozók gondozzák majd az állatokat

A legfeljebb 200 szürkemarha elhelyezésére alkalmas, géptárolókkal is kiegészített állattartó telep mellett 3,5 kilométeres tanösvényt is kialakítanak. A munkálatok a tervek szerint az év végére fejeződnek be, az üzemeltetését - a nemzeti park több létesítményéhez hasonlóan - helyi vállalkozókra bízzák.

Mi épül?Letenyekörnyezetvédelmi beruházásMuraDél-Konstrukt Zrt.

Hírlevél

Hirdetés