2024.04.16, Kedd
Árvízvédelmi fejlesztés rajtolt el Komárom-Esztergom megyében
Illusztráció - MTI

Árvízvédelmi fejlesztés rajtolt el Komárom-Esztergom megyében

mti, magyarepitok.hu

2020.06.10. 10:53 - Gyöngyösi Klaudia

A Kötviép'B munkájával a gátat, árvízvédelmi zsilipet és szivattyúállást is építenek, valamint a patak torkolati szakaszán egy víztározót is kialakítanak.

Hirdetés

Megkezdődött egy közel egy kilométeres gát építése a Nyergesújfalu és Tát közötti nyílt ártéri Duna-szakaszon Komárom-Esztergom megyében - közölte reggel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A  tájékoztató szerint a beruházásra a kormány az idei költségvetésből 1,5 milliárd forintot, a jövő éviből pedig 425 millió forintot biztosít. A projekt kivitelezését a Kötiviép'B Kft. vállalta el - tudta meg lapunk az OVF alá tartozó Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságtól.

A létesítmény célja, hogy megteremtse a Nyergesújfalu-Dunaalmás öblözet és az ipari park árvízvédelmi biztonságát.

A védmű első, 120 méteres szakaszán a természetes domborzatot a mértékadó árvízszintet 120 centivel meghaladó magasparttá alakítják. Ezt követően 900 méteren földtöltés építésével biztosítják majd az árvízvédelmet.

A létesítmény megépítéséhez összesen mintegy 60 ezer köbméter anyagot használnak majd fel.

 

Egy 30 ezer köbméteres víztározót is kialakítanak

A gát és a Sándor-patak keresztezésében árvízvédelmi zsilipet és szivattyúállást építenek, valamint a patak torkolati szakaszán egy 30 ezer köbméteres víztározót létesítenek a patakon érkező gyors lefolyású árhullámok miatt.

A kivitelezési munkálatok várhatóan 2021 tavaszáig tartanak.

A beruházás ideje alatt a munkaterület lehatárolás és anyagbeszállítás miatt várhatóan forgalomterelésekre kell számítani.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.árvízvédelemKomárom-Esztergom megyeNyergesújfaluTát

Hírlevél

Hirdetés