2024.03.28, Csütörtök
Svájci cég épített rekordnagyságú vetőmag-kutatóközpontot az Alföldön
Fotók: MTI/Mészáros János

Svájci cég épített rekordnagyságú vetőmag-kutatóközpontot az Alföldön

mti

2020.06.25. 18:09 - Szabó Ákos

Mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás készült el Mezőtúron.

Hirdetés

Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát építette fel a svájci székhelyű Syngenta Mezőtúron. A mintegy 1,5 milliárd forintból megvalósított beruházást csütörtökön adták át a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban.

A modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése lesz – mondta el Gaël Hili, a Syngenta európai ágazati igazgatója az eseményen. Emlékeztetett: a világ 90 országában jelen levő vállalat az elmúlt években több stratégiai beruházást hajtott végre Magyarországon.

Ezek közül az egyik legjelentősebb a három fázisban - mintegy 13,5 milliárd forintból - elkészült mezőtúri vetőmagüzem, ehhez kapcsolódik a most elkészült kutatóközpont is.

 

 

A magyar mezőgazdaság legértékesebb területeit fejlesztik

Nagy István agrárminiszter az eseményen a magyar mezőgazdaság koronaékszerének nevezte a vetőmagtermesztést. Hangsúlyozta: fontosak az olyan beruházások, melyekben nagy nemzetközi cégcsoportok, mint a Syngenta Magyarországra hozzák kutatás-fejlesztési tevékenységük egy részét.

A Syngenta munkavállalóinak száma világszerte meghaladja a 28 ezret, Magyarországon a vállalat mintegy 530 embert foglalkoztat. A multinacionális cég magyar leányvállalata értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben 56,5 milliárd forint volt.

Mi épül?Mezőtúrmezőgazdaságüzemépítésinnováció

Hírlevél

Hirdetés