2024.03.19, Kedd
Önellátó szennyvíztisztító telep jön létre Kaposváron
Főkép: Illusztráció / Bernát Benjámin magyarepitok.hu Fotók: Főber Zrt.

Önellátó szennyvíztisztító telep jön létre Kaposváron

magyarepitok.hu

2020.07.03. 07:30 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás kivitelezési munkálatait a Strabag Építőipari Zrt. végezte, a műszaki ellenőri feladatokat a Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt. látta el.

Hirdetés

A tervek szerint 2020. augusztusában befejeződik a részben uniós forrásból megvalósuló KEHOP-2.2.2-15-2016-00099 azonosítószámú, „Kaposvár szennyvíztisztító telepének fejlesztése” megnevezésű Projekt próbaüzeme és megtörténik a műszaki átadás is – informálta lapunkat Németh Zoltán vezető műszaki ellenőr, a Főber Zrt. képviseletében.

A beruházás kivitelezését közel 6 milliárd forintból a Strabag Építőipari Zrt. végzi, a műszaki ellenőri feladatokat a Főber Zrt. látja el.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

„A Projekt jelenleg is a vízügyi hatóság által előírt próbaüzemi időszakban van” – nyilatkozta lapunknak Németh Zoltán. „Hat hónap alatt kell igazolni, hogy a megépült új szennyvíztisztító telep alkalmas az előírt hatósági határértékeknek megfelelő tisztításra. Azaz az elfolyó tisztított szennyvíz nem szennyezi a természetes vízfolyást, melybe beleengedik. Ez a befogadónak nevezett vízfolyás jelen esetben a Kapos folyó” – fejtette ki a szakember.

A Projekt célja Kaposvár városának és agglomerációjának korszerű szennyvízkezelésének biztosítása.

 

Fenntartható módszerekkel vált önellátóvá a telep

Ahogy azt korábban a februári próbaüzem indulásánál is megírtuk, a projektben a biológiai műtárgyak mellett, a kor elvárásainak megfelelő tisztítómű jön létre, mely a nagy mennyiségben keletkező szennyvíziszap anaerob rothasztásával, kigázosításával, a keletkező biogáz gázmotoros hasznosításával, saját hő- és villamos energia igényének megtermelésre is alkalmas. Ez utóbbi biztosítja a telep költséghatékony üzemeltetését, a szennyvíziszap energetikai célú hasznosítását.

„A biogázzal működő gázmotorok elegendő mennyiségű energiát biztosítanak a telep önfenntartó üzemeltetésére, így nem kell vezetékes gázt használni a technológiai igényekhez” – ismertette Németh Zoltán.

A fejlesztésre azért volt szükség, mert a korábbi telep 24 éve épült, és már csak nehezen tudta az elvárt hatékonysággal tisztítani a szennyvizet.  A létesítmény naponta 100 ezer ember és ötezer vállalkozás vizét tisztítja meg, ami által 14 ezer köbméter szennyvíz megy át a rendszeren. További indok volt az is, hogy korábban a szennyvíziszap jelentős károsanyag kibocsátást okozott, ami a fejlesztés eredményeként az iszap hasznosításával megszűnik.

Az új telep a korábbinál sokkal jobb minőségű tisztított szennyvizet fog kibocsátani.

 

Minden kivitelezési munka a tervek szerint haladt

„Nagyon sikeres volt a víztartási próba az első műtárgynál, valamint az elkészült I. és II. ülepítőnél is” – fejtette ki a műszaki ellenőr.

A Projekt során egyebek mellett elkészültek:

  • az új iszaptározók,
  • a rothasztók,
  • a biológia medencék és az utóülepítők,
  • a fedett iszaptározó,
  • a rácsgépház és az iszapgépház,
  • a sűrítő és kiszolgáló medence,
  • a csatorna és a nyomóvezetékek kiépítése,
  • a vas-só tárolók,
  • valamint az udvartéri kisműtárgyak építése is.

Néhány folyamat, mint például a villamos- és gépészeti munkák még befejezés előtt állnak, hiszen próbaüzem alatt kell elvégezni a szennyvíztisztító telep finomhangolását a legjobb hatásfok elérése érdekében.

Galéria

Mi épül?Főber Zrt.StrabagszennyvízKaposvárKörnyezetvédelem

Hírlevél

Hirdetés