2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Három békéscsabai híd is megújul a Munkácsy-negyed létrejöttével
látványterv: behir.hu

Három békéscsabai híd is megújul a Munkácsy-negyed létrejöttével

mti

2020.08.26. 15:27 - Hegedűs Gergely

A megújuló városrész központja a legtöbb eredeti Munkácsy-festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz.

Hirdetés

Békéscsabán szerdán letették a Munkácsy-negyed alapkövét.

A több mint két hektáron, tíz helyszínen megvalósuló fejlesztés csaknem hárommilliárd forintból valósul meg a Modern városok program (MVP) részeként.

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa az alapkőletételen úgy fogalmazott, Békéscsaba lesz a MVP egyik legnagyobb nyertese, hiszen ez a város volt a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese.   

A békéscsabai Munkácsy-negyed központja a legtöbb eredeti Munkácsy-festménnyel rendelkező Munkácsy Múzeum lesz, amelynek megújítják az állandó kiállítását. Felújítják az Ursziny-Beliczey-kúriát is, ott új bábszínház épül, fejlesztések lesznek a megyei könyvtár udvarán és egyebek mellett megújul három híd is.


Térbeli megjelenést kapnak a híres festmények

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester kifejtette, a következő 1,5-2 évben zajló beruházás nemcsak infrastrukturális fejlesztést jelent, kihelyeznek a köztérre számos Munkácsy-alkotást ábrázoló művet, tervezik az Ásító inas, a Köpülő asszony és a Rőzsehordó nő festmények térbeli megjelenítését; emellett szeretnék, ha a negyedben civil szervezetek képzőművészeti eseményeket szerveznének, élettel töltve meg ezáltal a területet. A tervek között szerepel, hogy a Munkácsy Múzeum gyűjteményét további eredeti alkotásokkal is gyarapítsák a közeljövőben.   

Az MTI kérdésére válaszolva a rendezvény utáni sajtótájékoztatón a városvezető elmondta, a beruházásra szánt hárommilliárd forint hazai forrást jelent, de a területet a belváros rehabilitáció harmadik ütemének részeként egymilliárd forintnyi uniós, TOP-forrásból is fejlesztették.

Gyopáros Alpár az alapkőletétel utáni sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva elmondta, kormányzati döntés még nincs, de szándék van, hogy 5,5 milliárd forintból külterületi utakat és járdákat építsenek, illetve újítsanak fel Békéscsabán.

Mi épül?Békéscsabaközterek

Hírlevél

Hirdetés