2024.04.19, Péntek
Nagyot lép előre Kőszeg közlekedése: intermodális csomópont létesül
Illusztráció - a kecskeméti intermodális csomópont látványterve (epiteszforum.hu)

Nagyot lép előre Kőszeg közlekedése: intermodális csomópont létesül

magyarepitok.hu

2020.08.06. 09:52 - Almási Krisztina

A fejlesztés keretében három új csomópontot hoznak létre a területen, továbbá új autóbusz állásokat és 50 darab új parkolóhelyet alakítanak ki.

Hirdetés

Nagy előrelépés történik Kőszeg közösségi közlekedésének fejlesztésében: elkezdődhet a helyi intermodális csomópont tervezése a "Közlekedés" Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. több mint 115 millió értékű munkájával – derül ki az uniós közbeszerzési adatokból.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában meghosszabbítják a közös vasúti-autóbusz peront, amely lehetővé teszi további 4 autóbusz állás kialakítását. Ennek köszönhetően a peronon 2 helyközi leszállást biztosító buszállás, 4 helyközi felszállóhely és 2 helyi midibusz állás kap helyet. A közös peron területére egy fedett várakozási lehetőséget vagy peron-várótermet is létrehoznak.

A projekt keretében a GYSEV Zrt. az állomásépület egy részét felújítva kialakítja a vasútállomás új utasforgalmi és kiszolgálóhelyiségeit.

A buszközlekedéshez kapcsolódóan egy diszpécser irodát, a személyzetnek egy tartózkodó helyet, konyhát, továbbá vizes blokkot is létrehoznak.

A fejlesztés részeként az alábbi csomópontokat alakítják ki a területen:

  • 1-es csomópont: a GYSEV projekt keretén belül valósul meg - a 87. sz. főút és az állomásra vezető parkoló szervizút keresztezése. Innen ágazik ki a közös busz és vasúti peronhoz vezető buszközlekedési útvonal.
  • 2-es csomópont: a meglévő 87. sz. főút és az Vasútállomás utca és Rákóczi Ferenc utca keresztezése, ide jelzőlámpás irányítást terveznek.
  • 3-as csomópont: az új kereszteződésbe csatlakozik be az újonnan megnyitandó „Erdész utca”, az Erdészet területének felhasználásával, amit kizárólag a buszok használhatnak. Számukra a jelzőlámpás irányítás bejelentkezéssel kell, hogy adja a kihajtásnál szabad jelzést.


50 darab új parkolót hoznak létre az állomás közelében

Az állomás épületének közvetlen közelében 50 darab parkolóhely létesül a személygépkocsik számára. A területen a buszparkolót is fejlesztik: a buszkihajtó útvonaltól északra új autóbusz parkolóhelyeket alakítanak ki – 4 darab helyet a helyközi menetrend szerinti és 6 darab helyet a turistabuszok számára.

A projekt keretén belül 13 darab P+R, 2 darab mozgássérült parkoló, valamint további 2 darab személygépkocsi parkoló is létrehoznak, továbbá 2 férőhelyes taxiállomás kialakítása is szükséges az állomás területén.


A teljes területet akadálymentesítik

A fejlesztés keretében gyalogjárdákat alakítanak ki a hosszú peronnal szemben a parkolóhelyek mentén, valamint a Vasútállomás utca mindkét oldalán.

Az intermodális csomópont teljes területét akadálymentesítik, beleértve az épületet és a peronokat is.

Az intelligens utastájékoztató rendszerhez kapcsolódóan az autóbuszközlekedéssel integrált utastájékoztató-rendszert építenek ki a területen, valamint új jegykiadó automatákat és információs oszlopokat helyeznek el.

A tervező feladatai közé tartozik továbbá a helyi és helyközi buszállomás, valamint a buszparkoló kiszolgálását, valamint a vasútállomás és a P+R parkoló kiszolgálását biztosító útvonalak megtervezése is.

Mi épül?Kőszegintermodális csomópontközlekedésfejlesztésközlekedésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés